Actualitate

Pădurile de pe Valea Oltului, în flăcări

După ce marţi a reizbucnit incendiul în munţii din nordul judeţului Vâlcea, în această dimineaţă, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea a luat măsura de a trimite la faţa locului zeci de pompieri militari pentru a lupta cu flăcările.
Focul a pus din nou stăpânire pe pădurile din nordul judeţului Vâlcea. Numai că, de această dată, incendiul a izbucnit pe Valea Oltului, într-o zonă extrem de aproape de DN 7 / E 81, drum de pe care se observă fumul.
Cei 35 de pompieri militari trimişi în misiune, în această dimineaţă de miercuri, au avut de străbătut 2 km de la drumul principal până în zona incendiată. Ei interven într-o zonă din Brezoi cunoscută sub numele de „Debuşare”, alături de 20 de membri ai ocoalelor silvice şi ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Brezoi. Aici a izbucnit incendiul marţi, propagându-se de la litieră şi doborâturi pe aproximativ 1 hectar de pădure de stejar.
Iniţial s-a intervenit cu un echipaj de pompieri militari, un elev de la şcoala de subofiţeri şi 10 lucrători silvici. Reprezentanţii ISU Vâlcea au recunoscut dificultatea condiţiilor de intervenţie şi a celor de localizare a incendiului.
Ca istoria să nu se repete ca în cazul incendiului de pe Valea Lotrului, de la Malaia, la câţiva zeci de kilometri depărtare, unde flăcările au mistuit timp de mai bine de o săptămână 28 de hectare de păşune împădurită şi fond forestier, conducerea ISU Vâlcea a luat măsura ca de această dată să se acţioneze în forţă. La incendiul la care facem referire, o săptămână întreagă un elicopter al Aviaţiei Române a efectuat sute de curse, ca să poată să stingă focul, alături de eforturile depuse la sol de către sute de angajaţi ai serviciilor profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă, ocoalelor silvice şi obştilor de moşneni.

Sursa: http://ziare.eclub.ro