Actualitate

Om de afaceri fără o mână, condamnat de o instanţă de judecată să sape şanţuri şi să presteze activităţi fizice

O sentinţă neobişnuită a fost emisă de către o instanţă de judecată a Tribunalului Gorj. Un om de afaceri gorjean care nu are o mână a fost condamnat pentru evaziune fiscală să muncească în folosul comunităţii, la săpat de şanţuri, întreţinere de spaţii verzi sau să vopsească mobilierul urban.
Ion Surdu, un bărbat din comuna gorjeană Brăneşti, a fost găsit vinovat de evaziune fiscală. Acesta a fost condamnat de instanţa de judecată la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, dar să şi muncească în folosul comunităţii, lucru aproape imposibil de realizat pentru că bărbatului îi lipseşte o mână. „Condamnă inculpatul Surdu Ion la 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a , b şi g C.pen. pe o durată de 3 ani. Aplică inculpatului pedepsele accesorii prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g C.pen. În baza art. 91 C.pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani stabilit în condiţiile art. 92 alin. 1 C.pen. (…) Obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: (…) pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile la Primăria Tg-Jiu, judeţul Gorj, respectiv activităţi privind: întreţinere spaţii verzi; vopsitorii mobilier urban (bănci, indicatoare rutiere, coşuri de gunoi); asfaltări; balastări; săpat şanţuri; pietruiri; dalări sau la DGASPC Gorj, activităţi constând în activităţi de gospodărire; activităţi de întreţinere; activităţi de igienizare; activităţi de renovare; alte activităţi, în funcţie de calificările persoanei condamnate“, se arată în sentinţa Tribunalului Gorj. Instanţa de judecată l-a obligat pe omul de afaceri să plătească în solidar cu societatea peste un milion de lei: „Obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente SC. Udrus Prest SRL Brăneşti, judeţul Gorj, prin lichidator judiciar Cabinet Individual de Insolvenţă Fătu Cosmin Iulius, cu sediul în Tg-Jiu, str. T.Vladimirescu, nr. 1-17, etaj 2, camera 7, judeţul Gorj la suma de 1.027.654 lei, reprezentând obligaţii fiscale principale“.

A adus marfa din Polonia

Ion Surdu a aprovizionat Spitalul Judeţean Gorj cu diverse produse aduse de acesta cu o dubă din Polonia, dar nu a putut să le prezinte reprezentanţilor ANAF facturi fiscale. Omul de afaceri nu are o mână în urma unui accident pe care l-a suferit în urmă cu 28 de ani. „A avut un accident de muncă şi putea să se pensioneze, dar a preferat să muncească. A adus din Polonia fructe şi produse, care au fost livrate cu succes la spitale. A cărat singur marfa din Polonia cu o dubiţă de 3,5 tone, fără o mână, şi a vândut-o la succes şi la spital“, a spus avocatul omului de afaceri. Singura problemă a fost că nu a deţinut documente pentru marfa livrată spitalelor. „Problema e că nu am primit acte pentru marfă, dar aceasta a existat. (…) Recunosc fapta şi regret“, a spus Ion Surdu în faţa instanţei de judecată.

Sursa: http://ziare.eclub.ro