Actualitate

Oltenii vor să schimbe numele judeţului în Olt-Romanaţi

Odată cu referendumul naţional pentru modificarea Constituţiei României, cetăţenii din Olt sunt chemaţi să răspundă, la rândul lor, unei alte întrebări care ar putea schimba denumirea judeţului.
Ideea nu este nouă, chiar mai mult, şefii judeţului Olt încearcă s-o pună în practică încă de anul trecut, de când mai mulţi parlamentari, la acel moment inclusiv din opoziţie, au pus la cale referendumul, ca o „reparaţie morală“ pentru nostalgicii fostului judeţ Romanaţi, astăzi parte componentă a judeţului Olt.
Istoricul Dumitru Botar, vicepreşedinte al Ligii Naţionale a Judeţelor Abuziv Desfiinţate şi unul dintre oamenii, de cultură, în special, care au luptat dintotdeauna pentru reînfiinţarea judeţului Romanaţi, spune că ideea redenumirii judeţului Olt drept Olt-Romanaţi şi aşa nu mulţumeşte pe toată lumea.
„Ce înseamnă Romanaţi? Vine de la Roma-nates, născuţi la Roma, e vorba de originea noastră latină, cum să renunţi ala aşa ceva?!“, a spus istoricul.
La recreionarea judeţelor, când au dispărut 22 de judeţe de pe harta ţării, Romanaţiul, absorbit de judeţul Olt, a pierdut localităţi întregi şi în favoarea judeţelor vecine Teleorman şi Dolj, printre care şi localitatea Islaz, cu o deosebită încărcătură istorică. În perioada 1950 – 1968, Caracalul, capitala Romanaţiului, a făcut parte din regiunea Oltenia (pe când Slatina era raion din Argeş), Romanaţiul dispărând din documente. S-au păstrat, în schimb, diverse asociaţii şi societăţi culturale cu acest nume, printre care societatea Filatelică „Romanaţi“ şi revista culturală Memoria Oltului şi Romanaţilor există şi astăzi.

Sursa: http://ziare.eclub.ro