Actualitate

Oameni leşinaţi pe scările Prefecturii Olt, la predat buletinele de vot

Sute de oameni stau pe scările Prefecturii Olt, pe sacii de voturi sau unde şi-au putut găsi un loc, aşteptând să predea buletinele de vot şi materialele electorale. Câţiva dintre ei au leşinat, având nevoie de ajutorul echipajului de pe ambulanţă.
Oboseală, nervi întinşi la maximum şi un orizont de aşteptare nedefinit, luni-dimineaţă, la Prefectura Olt. Preşedinţii, locţiitorii şi personalul de ordine care asigură paza buletinelor de vot, sute de oameni, stau, cei mai mulţi, încă de la miezul nopţii, de cum au terminat numărătoarea în secţiile de vot, pentru predarea buletinelor. În interior sunt 10 posturi de predare a documentelor, pentru cele 380 secţii de votare, câte au fost organizate în judeţ, fiecare secţie de votare are mai multe proceduri de îndeplinit, de la verificarea şi predarea tabletei şi până la înregistrarea proceselor verbale. Cu procesele verbale a fost cea mai mare problemă, de altfel, multe fiind încheiate defectuos, iar modificările se pot face doar cu acordul judecătorului, au explicat membrii BEJ.
A durat, la anumite secţii, chiar 3-4 ore, a declarat reprezentantul BEJ Olt, Dan Stoichicescu, predarea proceselor verbale. Cei care aşteaptă, însă, afară, fără ca cineva să le poată spune cât ar mai dura totul, sunt în pragul disperării. „Chiar mă gândesc, nu le putem face reclamaţie pentru incompetenţă?”, s-a întrebat unul dintre preşedinţii care aştepta afară. Oamenii au fost chiar martorii unor scene şocante, de la stări de leşin, cauzate de oboseală, până la situaţii severe, crize de spasmofilie.
„Acum au luat pe cineva, i s-a făcut rău, medic nu era, era asistenta singură, nu mai ştia ce să-i facă, a început să plângă. au plecat la spital”, a declarat unul dintre oamenii din secţii care aşteaptă încă la rând. Cel puţin patru persoane au avut nevoie de ajutor până luni la prânz, a spus un membru al echipajului de pe ambulanţa care a asigurat zona. „Preşedinţii secţiilor de vot, nu toţi, dar unii au venit nepregătiţi, cu materialele aranjate impropriu. Noi am trimis şi au fost prelucraţi ca materialele să fie prezentate într-un anumit mod, mulţi au sărit peste asta şi de aceea cineva trebuie să le aranjeze aici aşa cum trebuie, au fost cazuri în care au venit cu erori în întocmirea proceselor verbale, erori care se corectează foarte greu aici, trebuie luate materialele la rând, numărate. Sistemul merge greu, se pierde mult timp, dar, faţă de alte judeţe, din câte înţeleg, stăm bine. În momentul de faţă (n.r. – ora 11:00) sunt peste 200 de secţii verificate, 100 introduse în sistem, şi mai sunt cei pe care îi vedeţi aici. Eu zic că în maxim două ore terminăm de verificat, în jur de ora 12,00 terminăm, a declarat purtătorul de cuvânt al BEJ Olt, Dan Stoichicescu. În holul prefecturii însă, unde efectiv se face predarea, cei care preiau toate cele necesare sunt mult mai pesimişti şi spun că cel mai probabil se va încheia totul luni-seara.

Sursa: http://ziare.eclub.ro