Actualitate

Numărul focarelor de pestă porcină africană crește. Peste 7.700 de porci au fost uciși!

Încă un focar de pestă porcină africană este posibil să fi apărut în Olt. Este vorba de un caz apărut în Fondul de vânătoare 3 Spineni, unde planează suspiciunea existenței bolii la un porc mistreț împușcat. Autoritățile au impus măsuri restrictive care afectează localităţile Spineni, Făgeţelu, Bărăşti, Leleasca şi s-a dispus vânarea, în termen de 60 zile, a efectivului de circa 40 mistreţi din fondul de vânătoare vizat. Până acum, în Olt au fost înregistrate 135 de focare ale bolii, autoritățile fiind nevoite să ucidă preventiv peste 7.700 de porci.
Prefectul județului Olt, Florin Constantin Homorean, a convocat, ieri, în ședință, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, urmare suspiciunii de pestă porcină africană în cazul unui mistreţ recoltat din Fondul de vânătoare 3 Spineni.
„În calitate de preşedinte al Unităţii Locale de Decizie Olt, prefectul județului a supus aprobării membrilor CLCB planul de măsuri pentru controlul pestei porcine africane în Fondul de vânătoare 3 Spineni şi a dispus transmiterea de urgenţă a acestuia către gestionarul fondului de vânătoare, precum şi la unitatea locală de sprijin de la nivelul unităţii administrativ-teritoriale”, se arată într-un comunicat de presă al prefecturii.
Planul aprobat stabileşte măsurile specifice combaterii a bolii la mistreţi, zonele de restricţie, protecţie şi supraveghere, precum şi măsurile de restricţie pentru mişcarea animalelor în acele zone. Astfel, s-au impus măsuri restrictive care afectează localităţile Spineni, Făgeţelu, Bărăşti, Leleasca şi s-a dispus vânarea, în termen de 60 zile, a efectivului de circa 40 mistreţi din fondul de vânătoare vizat.
Pentru a putea beneficia de despăgubiri în cazul apariției bolii, prefectul de Olt încurajează cetăţenii din judeţ să înregistreze porcii din exploataţiile pe care le deţin în baza națională de date.
„Pentru prevenirea răspândirii acestei boli, considerăm că este foarte important ca suspiciunea de boală să fie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt sau autorităţilor administraţiei publice locale”, a precizat prefectul Florin Homorean.
De la declararea pentru prima dată a unui focar de pestă porcină africană în judeţ (în 2018), în Olt au fost înregistrate 135 de focare ale bolii, dintre care 71 de focare au fost stinse.
Pentru combaterea bolii au fost ucise peste 4.000 de porci în gospodăriile populației, la care se adaugă peste 3.700 de capete dintr-o exploataţie comercială.

Sursa: http://ziare.eclub.ro/