Un nou-născut cu greutatea de 990 grame, transferat cu 25 zile întârziere la o maternitate de rang superior
Neonatologii din Slatina au reuşit, după 25 de zile, să transfere la o maternitate de grad superior un bebeluş născut prematur, care cântărea la naştere doar 990 grame. Copilul a fost îngrijit ca la carte, fiind cel mai mic nou-născut tratat la Slatina.
Copilul a venit pe lume cu 25 de zile în urmă, mama având în antecedente două sarcini pierdute. De la naştere a început, însă, lupta neonatologilor slătineni pentru a-l ţine în viaţă. Medicul care l-a îngrijit este chiar şefa secţiei Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, dr. Lucica Alexe, cea care a demarat, conform protocolului, de altfel, şi procedura pentru ca prematurul să fie transferat la o maternitate de rang superior, pentru că Ministerul Sănătăţii are reguli stricte, care spun că micuţii născuţi mai devreme de 32 săptămâni de sarcină trebuie îngrijiţi în maternităţile de rang III. Timp de mai bine de trei săptămâni s-a primit acelaşi răspuns: nu sunt locuri. Copilul avea nevoie de ventilaţie mecanică şi de tratament de susţinere, proceduri, unele, realizate în premieră de medicii slătineni: nutriţie parenterală cu soluţie de lipide, ventilare mecanică, administrare de surfactant pentru maturarea plămânilor, administrarea de antibiotice de ultimă generaţie. La fiecare nouă discuţie pe care dr. Alexe o purta cu reprezentanţii maternităţilor, aceştia se interesau cum este îngrijit, ce i se administrează, şi pentru că în continuare nu se eliberaseră locuri, răspunsul era aproape identic. „Acelaşi răspuns îl aveam: tot ce-am făcut e bine făcut. Însă ne lovim de această legislaţie care nu permite. Am notat pe ore, pe minute, maternităţile la care am sunat, vreo 10-12. Ieri am stat cu doctorul Ştefănescu (n.r. – directorul medical al SJU Slatina) două ore şi, la fel, s-a izbit şi el de acelaşi refuz“, a precizat dr. Alexe. În cele din urmă, marţi, 13 noiembrie 2018, s-a obţinut acordul pentru transferul la maternitatea din Timişoara, fiind primul nou-născut transferat aici. „Pentru prematuri e o procedură standard. Maternităţile sunt clasificate în trei grade, noi avem gradul II, prematurul era de la început de gradul III, au luat legătura colegii mei cu maternităţile din jur, a fost ocupat, a fost ocupat, adică au făcut ceea ce trebuia să facă“, a precizat şi dr. Ştefănescu.
„Ne-a dotat cu al doilea ventilator mecanic, tocmai pentru că crescut patologia“
Deşi este cel mai mic, nou-născutul transferat astăzi (având la naştere 990 grame, iar în momentul transferului la Timişoara, 1.050 grame) nu este singurul prematur tratat la Slatina, a precizat dr. Alexe. „Am mai avut copii sub 32 de săptămâni, pe unii i-am transferat, la fel, urmând aceeaşi procedură, pe alţii i-am ţinut, i-am externat, mari, bine… Cel mai mic a fost de 29 de săptămâni, care are 4 luni sau 6 luni acum, nu ştiu exact. Sunt şi de 30 de săptămâni, de 31, ţinem legătura cu mămicile. Acesta era foarte crud, cu imaturitate mai mare decât unul de 30 de săptămâni şi oricând se putea întâmpla ceva tragic“, a mai spus dr. Alexe. Pentru că patologia a impus-o, între timp s-a achiziţionat pentru maternitate şi al doilea ventilator, iar medicii speră chiar la al treilea aparat. Anul trecut, 25 de nou-născuţi au avut nevoie de ventilare mecanică, iar anul acesta, până în acest moment, alţi 27. „Consiliul Judeţean ne-a dotat cu al doilea ventilator mecanic, tocmai pentru că a crescut patologia şi aveam nevoie. Tot aşa ne chinuiam, cu telefoane pentru transfer, sau, dacă cel care era pe ventilator era cu o stare ameliorată şi permitea detubarea, îl scoteam pe acela şi îl puneam pe cel proaspăt venit, dar aşa, cu două, ne descurcăm mult mai bine, şi sper să-l avem şi pe-al treilea“, a precizat Alexe, dezvăluind că s-a deschis chiar o discuţie despre creşterea rangului maternităţii, un aspect care însă implică mult mai mult decât dotarea.
Sursa: http://ziare.eclub.ro