Moş Crăciun din Olt vine cu trăsura trasă de ponei
Un bărbat din comuna olteană Slătioara a cumpărat în urmă cu trei ani un ponei, pentru a-i face o surpriză fiicei sale, iar de atunci, în fiecare iarnă, vecinii îl solicită să le aducă darurile copiilor, de Moş Crăciun.
Lucian Ioja (48 ani) a devenit pe neaşteptate Moş Crăciun pentru copiii familiilor cu dare de mână din comunele apropiate Slatinei, dar nu numai. „L-am cumpărat pe Arthur acum trei ani, de la o pensiune, pur şi simplu pentru că mi-a plăcut, nici bani n-am avut, m-am înţeles cu proprietarul şi l-am luat la trei zile. Am dat 3.000 lei pe el, am făcut refinanţare la credit. De Crăciun, maistrul meu de la lucru a venit cu un costum de Moş Crăciun şi m-a rugat să-l îmbrac şi să vin pentru copiii unor rude din Moldova, care veniseră în vizită. Vecinii mei m-au văzut prin sat şi, gata, «La anu’ vii şi la noi, la copii!». Aşa a fost, dar nu pot spune că e o afacere, îmi place să fac plăcerea copiilor“, a declarat proprietarul poneiului care din acest an are şi parteneră, Lucian Ioja cumpărând-o pe Mădălina. „Când l-am luat era nervos, era… Pe urmă s-a mai domolit el. Pe Mădălina am luat-o anul trecut, parcă-l vedeam că e singur, aşa, şi am vrut să-l bucur. Singurătatea e grea, chiar şi pentru cai“, a povestit proprietarului poneiului care este deja vedetă la Botezul Cailor, renumita sărbătoare organizată de Bobotează în comuna Slătioara, dar şi la Încuratul Cailor de Sân’ Toader şi pe unde mai ajunge.
„Pe ăştia mici toată lumea-I iubeşte, sunt agreaţi pe stradă, mă opresc maşinile“
Copiii sătenilor din Slătioara nu sunt nevoiţi să aştepte un an încheiat să-i întâlnească pe căluţi, pentru că proprietarul nu refuză niciodată pe nimeni, iar plimbările sunt obişnuinţă. În aceste plimbări sunt deseori opriţi pentru fotografii, Arthur şi Mădălina fiind vedete. „Caii mari nu i-am mai ţinut, pentru că să ai un cal mare trebuie să scoţi şi ceva cu el, e mai multă consumaţie la cei mari. Pe ăştia mici toată lumea-i iubeşte, sunt agreaţi pe stradă, mă opresc maşinile, e o bucurie. Am şi trăsurică, să dea Dumnezeu să ningă un pic, pentru că am şi sanie, să fie mai multă zăpadă. Am în gând să-i pun rotiţe de-ălea mici şi de Moş Crăciun să merg cu sania. Zic eu, să văd dac-o merge ce mi-am pus în plan. N-am probat-o pe rotiţe, anul trecut am fost cu trăsurica“, a mai spus proprietarul animalelor, care a bătut, iarna trecută, în Ajun, 20 de kilometri, un drum obositor pentru Arthur, pentru ca Moş Crăciun să ajungă la copii cu darurile.
„Nu fac asta pentru bani. Cine are, îmi dă, 40 de lei, dar la ăia mai amărâţi merg şi aşa. E păcat să treci pe lângă casa unui om amărât şi să nu-i faci plăcerea copilului, ar fi culmea. Cel puţin anul trecut am fost pe la Criva, mi-a dat un milion la un copil, oameni mai înstăriţi. Din banii ăia n-am ajuns cu-n leu acasă, i-am dat la copiii mai amărâţi, care am considerat eu. Aia a fost, m-am gândit: «Dacă nu mă-ntâlneam cu ăla avut, nu-I aveam!». Şi-aşa, i-am împărţit. Nici noi nu suntem aşa înstăriţi, cum să vă spun… Vă spun din suflet, am făcut refinanţare de credit ca să-l iau, n-am avut bani, nu suntem o familie să dispunem de bani mulţi, dar din puţinul pe care-l avem….“, a mai spus bărbatul, care ar fi dispus să facă bucuria de a-l întâlni pe Moş Crăciun şi altor copii, dacă s-ar găsi resurse pentru cadouri destinate copiilor fără posibilităţi.
Ar vrea să ajungă şi în Slatina, să-i bucure pe cei mici cu plimbări cu trăsurica sau călare, însă a aflat că primăria nu ar fi planificat astfel de evenimente şi nu-i este permis. Cert este că pentru seara de Ajun, Moşul are agenda plină. „Anul trecut am plecat pe la 3 după-amiaza şi m-am întors pe la miezul nopţii. Mai stai de vorbă, mai fac fotografii, mai mângâie căluţii, e plăcerea lor, nu poţi să pleci aşa…“, a mai spus proprietarul poneilor.
Sursa: http://ziare.eclub.ro