Actualitate

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, despre construcţia spitalelor regionale: „Suntem pe ultima sută de metri”

Cu ocazia vizitei la Spitalul Horezu – Vâlcea, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a menţionat o serie de detalii sensibile legate de subiectul spitalelor regionale, susţinând că la un moment dat va veni cu mai multe precizări, şi a vorbit despre măsurile menite a îmbunătăţi relaţia pacient – medic, care vor merge până la amenzi substanţiale, precizând şi că până pe 27 mai nu va mai merge în teritoriu pentru a nu fi acuzată de campanie electorală.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea aflată luni, la Horezu – Vâlcea, a declarat că: „suntem ultima sută de metri” referindu-se la stadiul în care se află mult discutatele spitale regionale.
Astăzi, 14 mai, în şedinţa de Guvern, se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional Iaşi, „ceea ce înseamnă că avem cale liberă pentru depunerea cererii de finanţare la Bruxelles”. Pe 28 mai, la Cluj va fi o dezbatere publică privind acordul de mediu, iar ulterior, în următoarele două săptămâni, „se va intra cu indicatorii tehnico-economici în Comisia interministerială”. Pentru Craiova se aşteaptă obţinerea acordului de mediu pentru luna iulie.

Consultanţii BEI schimbaţi de două ori „pentru că voiau să proiecteze spitale pentru altă ţară”

Pintea a precizat că s-a întârziat cu proiectele din cauza studiilor de fezabilitate care se obţin foarte greu, dar şi pentru că a fost nevoită să solicite schimbarea consultanţilor angajaţi de Banca Europeană de Investiţii (BEI) de două ori pentru că „voiau să proiecteze spitale pentru o altă ţară”, dând exemplu Clujului unde aceştia au propus construirea unei secţii de Psihiatrie cu 120 de paturi. „Într-un spital regional psihiatria nu cred că-şi are locul şi atunci am propus schimbarea pentru prima dată a consultanţilor”.

„Construcţia spitalelor nu ar fi trebuit politizată sau folosită ca temă de campanie”

Ministrul Sănătăţii a mai menţionat şi că „în afara celor 150 milioane de euro pentru cele trei spitale regionale, nu pot fi suplimentate aceste sume”, recunoscând, pe de altă parte: „construcţia spitalelor nu ar fi trebuit politizată sau folosită ca temă de campanie”, fiindcă „sănătatea nu are culoare politică”.
În privinţa problemelor apărute la Maternitatea Giuleşti, încă se aşteaptă rezultatul probelor finale, după ce zeci de bebeluşi au fost diagnosticaţi cu stafilococ auriu. „Din cele 48 de probe prelevate până acum a fost o singură problemă, o moaşă care avea un stafilococ, dar nu de genul celor găsite la bebeluşi”.

Următorul control ministerial pe 27 mai

„Nu am venit în campanie. Drept urmare până pe 26 mai nu voi mai merge prin spitale. Pe 27 mai ştiu sigur unde voi merge”, a mai spus ministrul Sănătăţii. Sorina Pintea a recunoscut că-şi alege spitalele la care merge în control „ după numărul de reclamaţii”, referindu-se la condiţiile igienico – sanitare din aceste unităţi, precum şi la problemele create de comunicarea deficitară din Unităţile de Primiri Urgenţe – „pentru că nu ştim să ne organizăm şi să le explicăm pacienţilor, pentru că oamenii în cea mai mare parte înţeleg”.

Cine îşi permite să ţină pacienţii în sala de aşteptare riscă o amendă substanţială

O altă problemă des întâlnită în spitalele din România, a mai spus Sorina Pintea, este legată de timpii de aşteptare,amintind că o legislaţie în această privinţă va intra în curând în vigoare şi „cine îşi permite să ţină pacienţii în sala de aşteptare fără să aibă cod roşu înăuntru va plăti o amendă substanţială”.
Ministerul Sănătăţii a alocat 1,7 milioane de lei pentru Spitalul Horezu – „unul dintre puţinele spitale din România de unde nu am avut reclamaţii” , bani care vor fi folosiţi pentru achiziţionarea unor echipamente medicale.

Sursa: http://ziare.eclub.ro