Actualitate

Mii de locuri disponibile pentru vaccinarea cu Astra Zeneca. Medic: „Jumătate au zis că mai aşteaptă”

De săptămâni bune, pe platforma de vaccinare poţi găsi la orice oră locuri disponibile pentru vaccinarea cu Astra Zeneca. Lucrurile nu s-au schimbat nici de când autorităţile au eliminat limita superioară de vârstă, de 55 ani. Ce spun medicii de familie.
Autorităţile sanitare au dat liber, de luni seară, 8 martie 2021, la vaccinarea cu Astra Zeneca şi a pacienţilor în vârstă de peste 55 ani, după ce acest lucru s-a întâmplat şi în alte ţări din Europa, printre acestea Germania şi Franţa. Deşi medicii de familie s-au grăbit să înceapă programarea pacienţilor lor pentru care până acum nu au găsit locuri, au avut surpriza ca aceştia, o parte, să refuze, auzind că este vorba de Astra Zeneca. Tendinţa de a ocoli acest vaccin se observă, de altfel, şi în numărul de locuri disponibile încă la nivelul întregii ţări. În judeţul Olt, de exemplu, de zile întregi sunt peste 2.000 locuri libere, iar lucrurile stau la fel şi acum, deşi de luni seară platforma a permis programarea şi a pacienţilor în vârstă de peste 55 ani. Este vorba de pacienţi care pot fi vaccinaţi în etapa a II-a, respectiv pacienţi cu boli cronice, angajaţi din sectoare considerate esenţiale sau persoane în vârstă de peste 65 ani. „O parte au început să se programeze. Pe câţiva, care ştiam că vor, i-am programat aseară, când am auzit că s-a deschis platforma, de teamă să nu dispară locurile. Însă văd că nu dispar aşa de repede, totuşi. La Slatina erau 2.000 şi ceva de locuri aseară şi acum au ajuns la 1.600”, a declarat medicul de familie Mihai Ungureanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie – filiala Olt.
„O parte au spus că nu vor Astra Zeneca, vor Pfizer. Cred că jumătate dintre ei. De fapt, se vede din programări. Când au fost locuri pentru Pfizer a dispărut mia de locuri rapid de tot. Au fost atunci 2.000 pentru Caracal şi Slatina şi s-au epuizat în câteva ore, iar acum faci programarea normal”, a adăugat medicul.

Pacienţii au raportat reacţii adverse şi la vaccinul Pfizer, dar şi la cel de la Astra Zeneca

Teama pacienţilor că vor avea reacţii adverse în urma administrării vaccinului este principalul motiv care îi determină să nu se programaze pentru vaccinarea cu produsul de la Astra Zeneca. Acest lucru nu ar trebui, însă, să constituie un motiv suficient, este de părere medicul Mihai Ungureanu, care spune că reacţii considerate comune au avut atât pacienţi vaccinaţi cu serul de la Pfizer, cât şi cei cărora le-a fost administrat cel de la Oxford-Astra Zeneca.
„Avem o listă întreagă aici de pacienţi care doresc vaccinarea, 47 sunt pe listă. O parte au reuşit să se programaze la call-center. Jumătate aşteaptă însă Pfizer, nici în Moderna nu prea au încredere, dar asta pentru că nu s-a vorbit la fel de mult despre el. S-a dat, în schimb, bine de tot în Astra Zeneca”, a mai spus medicul, astfel explicându-se şi reacţiile pacienţilor.
Sunt însă şi pacienţi care au căutat informaţii din surse pe care le-au considerat de încredere şi care s-au prezentat la vaccinare.
„Am pacient care a fost şi bolnav COVID, a făcut şi dozare de anticorpi, a avut anticorpi 1.600, deci foarte bine, şi a făcut vaccinul. A considerat că e bine să-l facă. A spus că a fost doborât o zi la pat, dar sunt reacţii cunoscute. M-a sunat o altă pacientă, care a făcut cu Pfizer, şi a spus că are frisoane. «Dar nu trebuie să mă sperii, nu?», m-a întrebat. «Nu, doamnă, nu vă speriaţi, asta ar mai trebui acum, să vă şi speriaţi!». Normal că nu trebuie să se sperie”, a mai adăugat medicul. În afara reacţiilor despre care s-a vorbit, şi pe care le-au experimentat mulţi dintre pacienţi (frison, febră, oboseală, toate trecând într-o zi-două), alţi medici au avut şi pacienţi care s-au confruntat cu reacţii neaşteptate.
„Cu Pfizer am avut surprize mai mari, i s-a declanşat unei paciente o criză de epilepsie, deşi nu făcuse în viaţa ei aşa ceva. O altă pacientă a leşinat în casă la o zi de la vaccinarea cu Astra Zeneca. Amândouă sunt bine acum”, a precizat un medic de familie. În cazul crizei de epilepsie medicul a precizat că pacienta mai prezentase manifestări neurologice, mai uşoare, şi se afla sub tratament, însă criza care a apărut după vaccin a fost de departe cea mai severă. Medicii insistă, din acest motiv, ca decizia privind vaccinarea, inclusiv alegerea vaccinului, să fie luată după o discuţie cu medicul de familie care cunoaşte istoricul medical al pacienţilor săi, sau să se consulte, acolo unde problemele sunt chiar mai grave, cu medicul specialist care îi tratează. Mai există o altă categorie de persoane care se vaccinează şi care nu o fac în virtutea convingerii personale, ci pentru că se simt constrânşi. Aceştia ar trebui mult mai bine consiliaţi, spun medicii.
„Sunt foarte mulţi cei care s-au vaccinat din cauza presiunilor de la locul de muncă, sau pentru că s-au temut că nu vor mai putea călători, or n-ar trebui să existe astfel de situaţii. Dacă tu ai frică în tine, pot să apară tot felul de reacţii, inclusiv un şoc anafilactic pe stres, faci atac de panică. Sunt oameni cărora le e teamă efectiv, ei n-au luat nicio pastilă, n-au făcut o injecţie în viaţa lor, nu ar trebui înspăimântaţi”, a mai spus dr. Mihai Ungureanu.
Marţi, 9 martie 2021, DSP Olt a raportat că de la debutul campaniei de vaccinare în judeţul Olt au fost administrate 28.679 doze de vaccin, dintre acestea, 19.380 reprezentând prima administrare. Doar 3.256 pacienţi au primit prima doză de vaccin produs de Astra Zeneca, în condiţiile în care zile la rând numărul locurilor disponibile pentru vaccinare cu acest vaccin a fost de peste 2.000.

Sursa: http://ziare.eclub.ro/