Actualitate

Medicul condamnat anul trecut la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare într-un caz de malpraxis, o premieră în România, a fost eliberat condiţionat

Ortopedul Paul Iancu, încarcerat primăvara trecută în urma deciziei definitive în dosarul în care a fost judecat pentru moartea unui copil în vârstă de 9 ani, a fost eliberat condiţionat.
Medicul a fost condamnat definitiv, în aprilie 2018, la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare. Cererea sa de eliberare condiţionată, respinsă iniţial de Judecătoria Drobeta Turnu Severin, a fost rejudecată la Tribunalul Mehedinţi, care i-a dat medicului câştig de cauză, vineri, 8 martie 2019. „Admite contestaţia formulată de petentul – condamnat Iancu Paul, împotriva sentinţei penale nr. 176/04.02.2019, pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în dosarul nr. 652/225/2019. Desfiinţează parţial sentinţa atacată şi rejudecând: Admite cererea de liberare condiţionată privind pe condamnatul Iancu Paul. Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat, Iancu Paul din executarea pedepsei de 3 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 681/2017, pronunţată de Judecătoria Slatina. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului condamnat, Iancu Paul de sub puterea mandatului nr.834/2018, emis de Judecătoria Slatina dacă nu este privat de libertate în altă cauză. (…)Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 08.03.2019, la sediul Tribunalului Mehedinţi“, se arată în soluţia instanţei menţionate. Medicul Paul Iancu a fost judecat şi condamnat la închisoare cu executare alături de medicul chirurg-ortoped pediatru Mircea Tusciuc (şi medicul Tusciuc a înaintat o solicitare de eliberare condiţionată) pentru moartea unui copil de 9 ani, petrecută cu 9 ani în urmă, în urma îngrijirilor acordate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina.
Copilul a fost adus în urgenţă şi internat pentru o fractură la mână. Procurorii au considerat că medicul Paul Iancu, medic de gardă în acea după-amiază, „la data de 23.05.2010, nu a examinat minorul G.C.M. în vârstă de 9 ani, ce se prezentase pentru îngrijiri medicale cu ambulanţa şi a stabilit cu uşurinţă diagnosticul de «fractură ambe oase antebraţ stâng» în loc de «fractură deschisă ambe oase antebraţ stâng cu deplasare»“.
Pacientul a fost preluat în ziua următoare de medicul Mircea Tusciuc, acesta fiind acuzat, la rândul său, că „nu a acordat îngrijirile medicale corespunzătoare minorului G.C.M. pe perioada internării şi a decis în mod inoportun externarea pacientului la 26.05.2010. Pacientul a fost reinternat în aceeaşi seară iar în dimineaţa următoare inculpatul a decis amputarea membrului superior al minorului, însă datorită complicaţiilor intervenite acesta a decedat la 27.05.2010. Decesul minorului s-a produs urmare a modului necorespunzător de stabilire a diagnosticului de către cei doi inculpaţi, acordarea unor îngrijiri medicale neadecvate, nediagnosticarea în timp util a complicaţiilor tanatogeneratoare, a lipsei de supraveghere atente şi corecte a bolnavului la internare şi pe perioada internării“, mai menţionau procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova într-un comunicat de presă.

Sursa: http://ziare.eclub.ro