Actualitate

Mama copilului român aplaudat frenetic în Parlamentul britanic a dezvăluit cum a ajuns fiul ei să vorbească în înaltul for

Fiul unor emigranţi români din Marea Britanie a făcut senzaţie în Camera Comunelor din Parlamentul britanic după un discurs în care a militat pentru drepturile tinerilor cu probleme mintale. La final, a rostit cuvinte de mulţumire în trei limbi, inclusiv în română. Mama lui a povestit cum a ajuns Victor Ciunca la Palatul Parlamentului din Regatul Unit.
Diana Ciunca a postat pe net discursul fiului său, care a devenit viral în scurt timp, adunând sute de mii de vizualizări. Victor Ciunca a reprezentat Ţara Galilor şi tinerii din Marea Britanie pe tema problemelor legate de sănătatea mintală, solicitând Guvernului ca fondurile alocate să fie utilizate mai eficient. Ultima propoziţie, de mulţumire, rostită în Parlamentul britanic a fost şi în română. Discursul său înflăcărat a fost aplaudat de către cei prezenţi, cu urale, în picioare. Povestea puştiului român care a impresionat o lume cu discursul său din Camera Comunelor Cine este românul care a reuşit o asemenea performanţă? Mama lui ne-a spus: „Vă mulţumesc! Dar să ştiţi că nu există nici o poveste…”. „Din păcate sau din fericire, depinde din ce unghi privim, există sistemul şcolar din UK, care, pentru cine vrea, îl susţine şi îl promovează”, ne-a explicat Diana Ciunca precizând şi că: „Nu vreau să discut ce e bine şi ce e rău în sistemele şcolare din UK şi din România. Le ştiu foarte bine pe amândouă, dar aici profesorii au văzut potenţialul copilului, copilul a vrut şi s-a implicat în diverse activităţi extraşcolare şi, cu rezultatele bune obţinute la examene, teste, a ajuns aici. Aceasta este povestea”. „Vorbeşte, gândeşte, citeşte, scrie în română” şi la fel o face şi în engleză Victor are 14 ani şi s-a mutat în Marea Britanie doar de trei ani. Şcoala primară a făcut-o în România şi când a plecat cunoştea engleză la nivelul B1 – cunoscut ca nivelul de prag, ceea ce înseamnă că atunci când a ajuns în UK putea să înţeleagă ce se vorbea pe teme familiare legate de activitatea şcolară, petrecerea timpului liber şi altele. Se descurca să facă faţă în majoritatea situaţiilor pe care i le-ar fi ridicat o limbă străină, nu doar să înţeleagă, ci şi să se exprime pe scurt în acea limbă. Este nivelul de bacalaureat de la noi. Iar după trei ani de vorbit intensiv, s-a văzut unde a ajuns după cum s-a descurcat şi în Parlamentul britanic: „Vorbeşte, gândeşte, citeşte, scrie în română. V-am spus toate acestea pentru că am auzit şi citit multe variante!”, a ţinut să precizeze mama lui Victor, referindu-se la modul în care a vorbit copilul cu un pronunţat accent britanic, care i-a determinat pe unii să tragă concluzia că şi-a uitat limba maternă.
Victor face parte Parlamentul Tinerilor, după cum explică şi mama lui: „El este MYP pentru Cardiff – membru ales în UK Youth Parliament, şi a fost Debate Lead pentru Wales”. În cadrul Parlamentului Tinerilor din Marea Britanie, Victor Ciunca a fost ales ca lider de discurs care să reprezinte şi susţină problemele din Ţara Galilor. „Fiecare Debate Lead – 15 reprezentanţi din regiunile UK – a susţinut problemele cu care tinerii se confruntă în UK”, ne-a mai lămurit Diana, mama tânărului orator. Românul a fost unul dintre liderii aleşi să militeze în Camera Comunelor din Parlamentul Britanic, pentru una din cele cinci probleme finale, stabilite de copiii din Regatul Unit. Cum a ajuns Victor să vorbească despre problemele legate de sănătătea mintală a tinerilor, precum stresul, depresia sau anxietatea? „Fiecare a primit aleatoriu una dintre probleme şi materialele pe care să le citească şi să îşi facă discursul”, ne lămureşte Diana Ciunca. „Sunt învăţaţi la şcoală să facă discursuri” Discursul românului a fost aplaudat în urale, în picioare, de către cei prezenţi. „Sunt învăţaţi la şcoală să facă discursuri, eseuri etc. Sincer, chiar nu mă aşteptam la tot ceea ce s-a întâmplat. Şi aici a fost felicitat”, a mai recunoscut mama, Diana.

Sursa: http://ziare.eclub.ro/