Actualitate

Mai mulți patroni din Olt nu plătesc salariile la timp, nu acordă muncitorilor repausul săptămânal și concediul de odihnă

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au efectuat, luna trecută, 180 controale, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă. Inspectorii de muncă au depistat peste 200 de deficiențe pentru care au aplicat aproape 100 de sancțiuni. Printre neregulile constatate de reprezentanții ITM s-au numărat întârzierea plății salariilor, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă.
Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură, se arată într-un comunicat transmis de ITM Olt.
În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 216 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic,
Pentru cele mai grave dintre nereguli au fost aplicate 93 sancțiuni, dintre care 87 de avertismente și șase amenzi în valoare totală de 32.500 lei.
Tot luna trecută, ITM Olt i-au fost comunicate opt evenimente la locul de muncă, soldate cu opt persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.