Actualitate

Limba chineză va fi predată în mai multe şcoli din Vâlcea

Primăria Râmnicu Vâlcea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea au încheiat miercuri, 31 octombrie, un acord partenerial cu Institutul Confucius din Sibiu afiliat Universităţii de Stat Lucian Blaga, ce vizează predarea limbii chineze în şcolile vâlcene.
La Râmnicu Vâlcea s-a semnat ieri un parteneriat intercultural pentru promovarea culturi şi limbii chineze în şcolile din judeţ. Pentru început au fost selectate trei licee, unde din acest an va exista un curs opţional de limba chineză pentru doritorii de clasa a IX-a. Parteneriatul a fost semnat pe o perioadă de 2 ani, urmând ca el să fie reluat, dacă se dovedeşte un succes. „Momentul va reprezenta totodată deschiderea firmelor din Râmnic către valorile şi înţelepciunea din Orientul Îndepărtat”, a fost de părere edilul Mircia Gutău, unul din partenerii acordului. „În 2010 prezentam raportul Institutului Confucius în faţa a 2500 de reprezentanţi din întreaga lume, în Beijing. Spuneam la momentul respectiv: limba germană, limba franceză, limba spaniolă, limba portugheză, limba italiană, limba rusă, au un trend descendent. Engleza este singura care îşi menţine palierul. Însă, singura limbă care are un trend ascendant este limba chineză. Suntem în 2018 şi, la această oră, peste 8 milioane de cetăţeni ai acestei planete au obţinut certificatul de competenţă lingvistică de cel mai înalt nivel – 6, şi încă 300 de miloane care au obţinut certificate la celelalte nivele”, a explicat prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, iniţiatorul parteneriatului cultural. Institutul Confucius, înfiinţat în cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, a fost reprezentat de prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean în calitate de director şi Wang Jiong – co-director. Acordul a fost semnat în prezenţa unui reprezentant al Ambasadei Chinei – Xia Lei, din cadrul departamentului educaţie.


Limba chineză va fi predată pentru început în trei şcoli din Râmnicu Vâlcea: Colegiul Naţional Alexandru Lahovari, Colegiul Naţional Matei Basarab şi Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, de către un profesor – voluntar din cadrul Institutului Confucius Sibiu. Până atunci este în plină derulare procesul de selecţie a copiilor care şi-au arătat interesul şi disponibilitatea, înscrişi în număr destul de mare, atraşi de exotismul limbii şi culturii chineze. Cursurile vor începe, după stabilirea tuturor detaliilor organizatorice, în mai puţin de o săptămână, susţin directorii. Metod de predare va fi în limba engleză, fiind vorba despre un nativ, şi nu va fi cea tradiţională, ci prin intermediul jocului. Acţiunea s-a bucurat şi de crâmpeie de cultură şi tradiţie chinezească şi românească oferite de tineri reprezentanţi ai ambelor popoare prin cântece şi joc, muzică şi spectacol de mişcare.
La finalul evenimentului, cei prezenţi au avut parte în premieră de o scurtă lecţie de limba chineză. În funcţie de interesul manifestat, se doreşte ca pe viitor limba şi cultura Chinei să fie predate şi în mediul rural. Institutul Confucius din Sibiu este primul de acest gen înfiinţat la noi în ţară, în urmă cu 10 ani.

Sursa: http://ziare.eclub.ro