Scarlat Iriza: „Am intrat în politică pentru a-mi ajuta gorjenii!”

Interviu cu senatorul Scarlat Iriza, aflat la cel de-al treilea mandat de parlamentar.

Nelu PocheaDomnule senator, spuneați în urmă cu peste 20 de ani, că veți intra în politica mare, pentru binele gorjenilor, pentru a face ceva pentru binele lor. Vă mai amintiți la ce v-ați referit? 

Scarlat Iriza – Da, îmi reamintesc perfect, și nici nu aveam cum să uit, fiindcă scopul meu a fost foarte precis, iar importanța lui m-a animat până la momentul actual.

N.P.Detaliați!

S.I. – În perioada 1996-2000, în timpul guvernării CDR, a avut loc în România, cea mai proastă, neprofesionistă și neperformantă privatizare.  Vă amintiți de închiderea haotică a întreprinderilor de stat, de distrugerea lor din temelii, de vânzarea lor pe un dolar. Sunt mii de asemenea exemple, începând de la fabrici și uzine mai mici, până la coloși industriali. Gândiți-vă la IMGB, unde lucrau 130 000 de oameni, și unde în primă fază au fost dați afară 100 000!!! Apoi, colosul economic a fost vândut pe un dolar!! Amintiți-vă de marile uzine din Brașov, de Electroputere și multe altele …

N.P.În Gorj ce se întâmpla în acea perioadă? Ce vă frământa? Ce vă durea?

S.I. – Și în Gorj începuse mătrășirea unor obiective industriale, iar altele erau în plan de terminare, cu toate că mergeau destul de bine. Vă amintiți de fabricile de mobilă, țigarete, sticlă, ciment, bere, vin-alcool etc. Pericolul plana și asupra mineritului și energiei.

N.P.Care ar fi fost urmările?

S.I. – Gorjul fără minerit și energie, devenea un județ foarte sărac, plin de șomeri și asistați social. Ar fi urmat un dezechilibru social greu de imaginat. Nemaiavând servicii, oamenii ar fi migrat în derivă, care încotro vedea cu ochii. Satele gorjene ar fi fost părăsite, doar cu câte un bătrân, ici-colea. Nemaifiind servicii și bani în zonă, nimic nu ar mai fi mers. Gorjul ar fi arătat ca un ținut plin de colibe și ruine …

N.P.Cum ați gândit că poate fi rezolvată problema? Ce v-ați propus? Care a fost strategia dumneavoastră?   

I.S. – Eram conștient că de unul singur nu pot face multe. Așa că am pus umărul alături de alți gorjeni ai vremii, inimoși și hotărâți, printre care și regretatul Nicolae Mischie. A fost o luptă susținută până în ziua de azi, luptă care va continua și în viitor, fiindcă mai sunt destui inconștienți care susțin că se poate renunța la energia produsă în termocentrale. În anul 2016, am reușit cu „Legea energiei și a gazelor naturale”, lege vitală pentru Gorj și gorjeni, eu fiind unul dintre inițiatorii proiectului acestei legi. Am acordat aceeași atenție și același sprijin, și în problemele apărute în învățământ și sănătate, referitor la dotarea școlilor și spitalelor, la menținerea lor în viață, atunci când alții voiau să le închidă.

N.P.Ce vă propuneți pentru viitor?

I.S. – În primul rând îmi doresc să pot face mai multe pentru binele gorjenilor. Tot timpul este loc pentru mai bine. Ca prim obiectiv, mi-am propus menținerea echilibrului social, prin crearea a noi locuri de muncă, prin menținerea în activitate a marilor entități industriale. Am intrat în politică pentru a-mi ajuta gorjenii, rămân în politică pentru a-mi ajuta gorjenii!

(A consemnat Nelu Pochea)