Actualitate

Interviu cu Sorin Boza, Președintele Directoratului CEO

„Putem spune ca acești 2 ani sunt primii în care nu s-au făcut credite, ci din contra s-au plătit la bănci, credite vechi de aproximativ 300 milioane RON!”

 Reporter: – Domnule Președinte, în interviul trecut am discutat foarte pe scurt despre cei doi ani de când conduceți Complexul Energetic Oltenia. Acum, v-aș ruga să detaliem…

 Sorin Boza: – Mulțumesc mult jurnalului INFORMAȚIA OLTENIEI, că îmi acordați acest privilegiu. Mă gândesc întotdeauna ca ceea ce am făcut nu e nimic special . Însă ne apropiem de 2 ani și of, chiar au trecut atâtea pe lângă noi…

Am putea puncta câteva repere importante. Iarna 2016-2017 care a prins complexul fără cărbune. La 4 ianuarie erau în stoc în cele 4 termocentrale aproape 300 mii de tone. Au urmat zile și nopți petrecute în zonele de descărcare lângă oameni, și am reușit să trecem cu bine peste temperaturile de minus 20 grade. Apoi când am spus ca totul s-a mai liniștit au început negocierile primului adițional la Contractul Colectiv de Muncă…

Rep.: Cum a fost?

 S.B.: – Pentru un an, 2017-2018, CCM s-a semnat pentru prima data în istoria complexului de către toate federațiile sindicale existente. A urmat un an 2017 greu, dar bun pentru noi, în care complexul a fost pentru prima dată numită de ministrul energiei, compania energetică nr 1 din țară. Pentru prima dată, în 2017 s-au stabilit obiective de performanță ale personalului TESA pentru o evaluare corectă a activității.

Rep.:Cum ați comunicat și cum ați relaționat în diferitele situații?

S.B.: – În anul 2017, am primit în audiență aproape 2.300 de persoane. Vizitele săptămânale în cariere și termocentrale au devenit o regulă. Știind că dialogul este principalul mod de soluționare a multor probleme, am purtat discuții zilnice cu liderii de sindicat, indiferent de mărimea sindicatului.

Rep.: – Cum ați gestionat problema exproprierilor, una destul de delicată?

S.B.: – Putem aminti de cele două programe de exproprieri aprobate până acum (Roșia și Jilț Nord) și încă două pregătite pentru aprobare la sfârșitul anului (Roșiuța și Pinoasa).

Am purtat zeci de discuții în ministerele apelor și pădurilor și mediului pentru rezolvarea problemelor legate de tăierea fondului forestier, ce țineau blocate 11 excavatoare în 5 cariere.

Rep.: – Anul 2018, ce a reprezentat/reprezintă pentru dumneavoastră și CEO, în ce-i privește pe cei 13.300 de salariați?

S.B.: – În anul 2018 am realizat semnarea unui nou CCM pentru doi ani, cu toate federațiile sindicale, în care s-a crescut pentru prima data în ultimii patru ani, fondul se salarii cu aproximativ 80 milioane lei. Aici intrând noile prime de Paște, Crăciun, Ziua Minerului și Ziua Energeticianului. S-au acordat clase la muncitorii defavorizați, în procesul de echilibrare salarială. Totodată am creat o nouă organigramă cu oameni noi pe poziții-cheie.

Rep.: – Care este echilibrul financiar al CEO, în cei doi ani de „mandat al generalului Boza?

S.B.: – Putem spune ca acești 2 ani sunt primii în care nu s-au făcut credite, ci din contră, s-au plătit la bănci credite vechi de aproximativ 300 milioane RON. Tot în acești doi ani, am înregistrat o creștere a fondului de investiții al complexului, de la 415 milioane în 2016, la 660 milioane în 2017 și 810 milioane în 2018!

Rep.: – Din punct de vedere energetic, ce lucrări de amploare ați avut și aveți în obiectiv?

S.B.: Aici putem vorbi despre demararea reparației capitale a grupului 5 Rovinari, care era blocat de 4 ani, și despre pregătirea intrării în reparații capitale a grupului 3 Turceni, începând cu anul 2020. În acești doi ani de când am fost desemnat să conduc CEO, mi-am propus, împreună cu echipa de conducere, deci ne-am propus să realizăm multe. O mare parte le-am înfăptuit, iar altele le avem în dezbatere și în curs de realizare, dar cel mai important este faptul ca s-a creat o echipa frumoasa iar meritele sunt a tuturor colegilor mei. O echipă care a fost capabilă să rezolve multe din situațiile grave în care am găsit CEO, echipă ce este capabilă să rezolve și în continuare celelalte probleme cu care se confruntă complexul.

Rep.: – Nerealizări, probleme majore?

S.B.: – Din nefericire, sunt câteva …

Cea mai mare problemă este partea de protecția muncii și cele trei accidente mortale avute în această perioadă. Acest lucru devine principala preocupare pentru perioada următoare – îmbunătățirea condițiilor de muncă. S-au făcut aici pași mărunți, însă trebuie să creștem viteza în implicarea tuturor și rezolvarea problemelor principale.

Rep.: – Revenind la lucruri mai bune, ce ar mai fi de adăugat?

S.B.: – Aș mai adăuga aici și comunicarea foarte bună, cu mici excepții, cu comunitățile locale, acolo unde complexul își desfășoară activitatea. Ajutorul primit de la politicul local, (aici pot spune că doar Cârciumaru, Weber și Iriza, ne-au ajutat pentru rezolvarea problemelor la București), chiar dacă se vor supăra ceilalți, însă asta e situația adevărată. Un sprijin esențial l-am avut în permanență de la Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Economiei. Chiar și în această perioadă în care întâmpinăm greutăți în asigurarea stocurilor de cărbune necesar trecerii vârfului de iarnă, domnul Doru Vișan se implică în rezolvarea problemelor de sezon, din funcția pe care o deține, ca șef al Comitetului de Iarnă. Comitetul respectiv are menirea de a interveni și a rezolva problemele cu care se confruntă CEO, în asigurarea combustibilului necesar pe timpul iernii. Tot aici, doresc să adaug faptul că susțin cele două companii locale, MINPREST și MEDSERVMIN, pentru a merge mai departe alături de noi.

Rep.: – Ați avut momente când v-ați gândit să renunțați la funcția din CEO?

S.B.: – Da, au fost momente când am vrut chiar sa renunț, atunci când presiunile unora ce nu doresc binele acestei companii creșteau ca și intensitate. Însă am decis să rămân pentru că am făcut o promisiune tuturor, că luptăm să rezolvam toate problemele acestei companii și să poată dăinui mulți ani de acum încolo. Recent am revenit de la Strasbourg, unde am reușit să conving forurile UE că entitatea energetică din Oltenia va îndeplini toate criteriile impuse de normele europene de mediu, dar și despre faptul că deja avem o stabilitate financiară fără precedent.