Actualitate

Hoţi deghizaţi în inspectori sanitari pentru dezinsecţie au lăsat fără pensii doi octogenari

Întâmplarea s-a petrecut în cursul lunii iunie în Râmnicu Vâlcea. Abia acum, după mai bine de o lună, făptaşii au fost prinşi şi reţinuţi de poliţie, dar lăsați în libertate de procurorul de caz.
Doi bărbaţi din Cluj au fost reţinuţi miercuri, 22 iulie, de poliţiştii de investigaţii criminale, din cadrul Poliţiei Râmnicu Vâlcea, pentru furt calificat.
Fapta, după cum reiese din probatoriul administrat, s-a petrecut pe data de 11 iunie, în plină stare de alertă.
Profitând de perioada de pandemie şi de vârsta victimelor, cei doi clujeni au convins o familie de octogenari că sunt inspectori sanitari trimişi să facă dezinsecţie în apartamente, din cauza noului coronavirus.
Neştiind că, în astfel de situaţii, accesul celor care se ocupă de dezinsecţie nu este permis decât în incinta scărilor şi în faţa blocurilor, iar în apartamente doar la solicitarea proprietarilor cu care se face un contract separat, bătrânii le-au permis accesul în locuinţa de pe strada Republicii, aflată într-o zonă la ieşirea din oraş.
Numai că, în loc să dezinfecteze apartamentul, hoţii le-au căutat prin lucruri şi le-au sustras 3.300 de lei – agoniseala din pensie, bani strânşi pentru înmormântare. Abia după plecarea aşa-zişilor inspectori, proprietarii au realizat că au fost jefuiţi, iar cei pe care-i considerau „salvatori” erau de fapt nişte hoţi deghizaţi în costume de protecţie.
În urma cercetărilor, s-a stabilit că făptaşii, în vârstă de 26 şi respectiv 50 de ani, sunt din comuna Bonţida, judeţul Cluj. Aceştia au premeditat întreaga acţiune. Au găsit potenţialele victime, le-au urmărit, au profitat de faptul că fiind pandemie trebuie să poarte mască de protecţie, iar când au bătut la uşa victimelor s-au echipat corespunzător, sperând astfel că în acest mod nici nu vor putea fi recunoscuţi ulterior.
După o anchetă care durează de mai bine de o lună, hoţii au fost prinşi, iar în urma audierilor care au avut loc la sediul Poliţiei Râmnicu Vâlcea s-a decis reţinerea acestora pentru 24 de ore, bărbaţii fiind introduşi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea.
Numai că, joi, 23 iulie, „procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de cei doi bărbaţi”, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Poliţiei Vâlcea. Altfel spus, la această oră, cei doi hoţi sunt în libertate, iar dacă încalcă condiţiile măsurii impuse riscă să intre în arest preventiv.
Rămâne ca până la proces, anchetatorii să stabilească dacă cei doi hoţi au mai făcut şi alte victime, folosindu-se de aceeaşi metodă.

Sursa: http://ziare.eclub.ro/