Actualitate

Energy Forum 2019. Industria la momentul adevărului: Prețuri, investiții și efectele controversatei O.U.G. 114

Conferința EnergyForum, organizată de DCNews și DCBusiness, a reunit cei mai importanți jucători de pe piața de energie pentru a dezbate teme importante precum prețul energiei inclusiv pentru consumatorul de rând, impactul OUG114, investițiile care se fac și trendurile pe acest segment.

Reprezentanții celor mai importante companii din domeniu, C.E. Oltenia, Hidroelectrica, Electrica, Conpet, Romgaz, Nuclearelectrica și Enel au făcut precizări importante pentru industrie alături de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, cel al Energiei, Anton Anton precum și de reprezentanți ai A.N.R.E., Parlamentului, Bursei de Mărfuri și ai asociațiilor de profil.

Una dintre cele mai importante chestiuni a reprezentat-o prețul la energie având în vedere noile prevederi. Acesta va rămâne la același nivel dar companiile vor primi o compensație de la stat pentru diferența între prețul fix și prețul pieței libere.

Alt aspect important clarificat este renunțarea și modificare taxei de 2% pentru furnizorii de cărbune și gaz din O.U.G. 114.

Zoltan Bege, vicepreședinte A.N.R.E., a lămurit faptul că prețurile pentru consumatorii casnici nu vor crește în ciuda O.U.G. 114 pentru că furnizorii au contractat deja cantitățile necesare.

„Prețurile nu vor crește în 2019 pentru consumatorii casnici, cantitățile de energie au fost contractate. Prețul la gaze de la 1 aprilie e la fel pentru consumatorii casnici. Totuși, noi nu avem o piață matură la gaze, de aceea sunt aceste prețuri mari la ora actuală, s-au dublat. În plus, la gaze avem doar doi producători interni, a treia soluție fiind gazele de import din Rusia. Energia regenerabilă este momentan nesigură, nu ne bazăm pe ea ”, a spus Bege.

Problema prețurilor la energie și a importurilor a reprezentat un punct sensibil mai ales în momentul în care România face eforturi de modernizare a infrastructurii și stimularea a energiei regenerabile.

Ministrul Energiei Anton Anton a precizat însă că O.U.G. 114 vrea să stopeze prețurile la energie și nu să oprească investițiile.

„Investițiile sunt în derulare, se modernizează și se construiesc mai multe centrale. Totuși, să nu ne mai mințim. Nu avem 24.000 de MW, 8.000 de MW nu sunt funcționali”, a spus Anton.

Pentru complexele energetice pe cărbune și pentru furnizorii de gaze se va renunța la această taxare. Motivul l-ar constitui cheltuielile prea mari cu certificatele de mediu. Totul se va lămuri însă joi seara după ultimele discuții ale Guvernului pe această temă.

„Avem avizul Consiliului Concurenței pentru ca cei de la complexele energetice, în special CE Oltenia să nu mai plătească taxa de 2%. Cărbunele este important, ne salvează. Și pentru cei din domeniul gazelor se vor face modificări”, a spus ministrul Anton la Energy Forum.

Astfel, CE Oltenia plătește sume enorme pe certificatele de mediu pe care le cumpără zilnic din cauza reglementărilor UE pe segmentul cărbunelui.

„Plătim 5 milioane de euro pe zi pe aceste certificate de CO2, ne costă mult, pentru o companie de stat care nu are nici o datorie. Reprezintă aproximativ 42% din cifra de afaceri mai plătim și 2%? Vom face totuși în continuare investiții, am încheiat anul 2018 cu 608 milioane de ron investiții. Pentru anul 2019 avem în plan 680 de milioane de lei investiții, retehnologizăm centrala de la Craiova și investim în apariția noului grup pe gaz. Noi asigurăm 25% din energia țării și avem 13.300 de angajați”, a spus Sorin Boza director general CE Oltenia.

Cel mai important capitol pentru companii l-au reprezentat investițiile și planurile de viitor.

Pentru Hidroelectrica este important ca acele investiții planificate să continue

„Vom face o pauză să analizăm impactul O.U.G. dar investițiile vor continua. Am dublat suma pentru retehnologizări în 2018. Volumul investițional se ridică la 5,5 miliarde în următorii 5 ani de zile. Mai important este impactul salariului minim în construcții pentru că are tendința de a crește costurile. Ar trebui să avem o dezbatere despre ce înseamnă un preț corect în energie, să nu facem un C.A.R. în care azi pierd eu, mâine tu, pentru că astfel alții mai pragmatici își vor maximiza ei profitul iar operatorii români scad ca importanță”, a spus Bogdan Badea, C.E.O. Hidroelectrica.

Conpet va investi 86 de milioane de lei în 2019 în noi proiecte

„Conpet este tot o companie de importanță strategică în domeniul energiei, suntem în plină modernizare, implementăm tehnologii noi, ținând cont de condițiile și noutățile din piața de energie. În 2018 am avut modernizări și investiții de 68 de milioane de lei iar în acest an avem programate investiții de 86 de milioane de lei. Vrem să ne întărim poziția de jucător pe piața românească pentru a ținti ulterior poziția de jucător regional și chiar european”, a spus Aurelian Tudor, Șef sector Conpet.

Pentru Romgaz este important ca ultimele reglementări să aducă lămuriri asupra unor chestiuni ca energia termică pentru populație.

„Rațiunea pentru care existăm ca și companie este să aducem plusvaloare acționarilor și din acest punct de vedere foarte importante sunt investițiile, noi vom continua atât investițiile începute cât și cele planificate. Încercăm să transformăm activele în cash, acesta să aducă profit și astfel să reinvestim. Dacă nu vom mai dispune de cash vom găsi alte metode: parteneriate, asocieri, schimburi de active. Noi vom tratata O.U.G. așa cum există ea sperăm ca modificările să nu pericliteze deschiderea lunii aprilie. Am vrea să știm dacă se va asimila producția de energie termică pentru populație ca și consumator casnic sau nu”, a spus Vasile Ciolpan, Directorul Departamentului Comercializare Energie Romgaz.

„România are nevoie de investiții. Fie ca vorbim de servicii pentru piața de energie sau producție. Avem capitalizări de 600 de milioane, planul este mai mare, dar este cu 43% mai mult decât ne obligă ANRE pe segmentul de distribuție. Vom începe un proiect de dezvoltare al segmentului de furnizare al grupului cu servicii adiacente, cum ar fi ElectricaServ, partea din grup care asigură partea de suport”,a precizat Corina Popescu, CEO General Electrica.

Sursa: https://www.dcbusiness.ro