Actualitate

Elicopterul Bell UH-1Y ce ar putea fi produs în România – prezentat în premieră europeană la evenimentul „NATO Days” de la Ostrava

Elicopterul de luptă multirol Bell UH-1Y, care ar putea fi produs în viitor în România, la Ghimbav, a fost prezentat în premieră europeană la evenimentul „NATO Days”, organizat sâmbătă şi duminică pe aeroportul de lângă oraşul Ostrava, în Republica Cehă.
Varianta de atac, AH-1Z, nu este aici, dar se află aici versiunea de luptă multirol, concepută să transporte trupele în zona de conflict şi să le aducă înapoi în siguranţă de pe câmpul de luptă. Poate efectua şi alte misiuni, dar misiunea principală este să apere România de forţe ostile din exterior.
Prezentarea aparatului de zbor a fost făcută de colonelul David Walsh, din cadrul United States Marine Corps (infanteria marină a SUA – n.r.), pilot de teste şi manager al proiectului.
El a explicat că elicopterul de atac AH-1Z Viper şi elicopterul de luptă multirol UH-1Y Venom au numeroase elemente comune, 85% dintre componente fiind identice, ceea ce le face extrem de compatibile. Ele sunt, totodată, concepute să poată opera în diferite medii, având în vedere că operaţiunile militare ale SUA se desfăşoară în zone foarte diverse din punct de vedere geografic şi al condiţiilor de mediu.
Modelul UH-1Y Venom a fost expus în cadrul evenimentului „NATO Days” de la Ostrava şi i-a atras pe mulţi dintre cei peste 100.000 de participanţi. Curioşii au avut ocazia să admire aeronava de aproape, să o fotografieze şi să discute cu militarii americani care o deservesc.

Sursa: https://www.agerpres.ro