Darius Vâlcov a dat declaraţii în faţa completului de judecată

Darius Vâlcov, fost ministru şi consilier al prim-ministrului pe probleme economice, a fost prezent, ieri, la Tribunalul Gorj, pentru a da declaraţii în faţa instanţei de judecată în procesul în care este judecat pentru instigare la comiterea infracţiunilor de dare şi luare de mită.
Vâlcov a fost însoţit de trei avocaţi a fost însoţit la proces de trei avocaţi. Acesta a declarat că s-au făcut presiuni asupra fostului deputat Daniel Bărbulescu, finul său, pentru a depune denunţ împotriva lui „Atât el, cât şi soţia lui au fost chemaţi la organele de urmărire penală şi au fost ameninţaţi cu cătuşele pe masă că, dacă nu vor formula denunţuri împotriva mea, nu îşi vor mai vedea copiii”.

Acuzaţiile din rechizitoriu

Darius Vâlcov este acuzat că a iniţiat constituirea unui număr de trei societăţi care acţionau ca un tot unitar. Fostul ministru este acuzat că ar fi indicat lui Bărbulescu, cel care se ocupa de societăţi, să-l coopteze în cadrul uneia dintre firme pe Eduard Cincu, funcţionar al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare (OCPI) Olt, care să verifice în prealabil documentaţia întocmită de către angajaţii SC Millenium Topographica SRL, care avea activitate de cadastru, pentru a nu mai fi înregistrate multe respingeri de la OCPI.
Cincu a fost plătit pentru activitatea sa după programul de lucru cu 1.000 de lei lunar. Banii primiţi de Cincu de la societatea unde venea să lucreze după terminarea programului de lucru sunt consideraţi mită de către anchetatori, pentru că acesta nu avea voie să desfăşoare astfel de activităţi.
Pe lângă Darius Vâlcov, au fost trimişi în judecată şi Mircea Dogaru, fost consilier juridic al Millenium Topgraphica şi Elena Calotă, administratorul societăţii, ambii pentru dare de mită, dar şi funcţionarul public din cadrul OCPI Olt, Eduard Cincu, pentru luare de mită. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Mircea Dogaru a fost cel care, în perioada ianuarie-aprilie 2012, i-a remis lui Eduard Cincu suma de 1.000 lei lunar, fiind acuzat de dare de mită în formă continuată.

Banii daţi lui Bărbulescu provin de la darurile de nuntă

Darius Vâlcov a motivat că nu l-a întâlnit pe Cincu, funcţionarul de la OCPI, şi nici pe ceilalţi inculpaţi din dosar. De asemenea, fostul consilier în Guvernul PSD a mai arătat că banii pe care i-a dat lui Bprbulescu pentru deschiderea societăţilor au provenit din darul de la nunta lui „În anul 2011 am avut o discuţie, o consultaţie pe idei de afaceri şi am declarat că pot susţine financiar înfiinţarea firmelor. (…) Familia Bărbulescu mi-a solicitat ajutorul financiar, urmând ca ulterior să-i restituie banii, iar după ce voi termina activitatea politică să intru în acţionariatul firmelor, contracost. Împrumutul a fost de 400.000 de lei şi, ulterior, a solicitat şi a primit încă 400.000 de lei. În total, 800.000 de lei, bani care proveneau de la nunţi”.

Sursa: http://ziare.eclub.ro/