Actualitate

Cum vrea să scape „Şuţa” lui Cătălin Voicu de 8 ani de puşcărie

În vremurile de glorie, când era vicepreşedinta PSD Dolj, i se spunea „regina serelor”. Din 2007, însă, Mariei Schutz nu i-au mai ieşit pasenţele. A fost cercetată şi, ulterior, condamnată la 11 ani şi jumătate închisoare pentru înşelăciune şi bancrută frauduloasă. Fostul parlamentar Cătălin Voicu a fost interceptat când se lăuda că a „ajutat-o pe Şuţa” să-şi rezolve dosarele. Schutz a fost condamnată la 11,6 ani închisoare.
Maria Schutz, fosta preşedintă a PSD Dolj, a contestat hotărârea magistraţilor de la Curtea de Apel Craiova care în toamna anului trecut au condamnat-o definitiv la 11 ani şi jumătate pentru distrugerea, din calitatea de manager, a serelor de la Codlea Braşov şi Oradea, dar şi pentru fraudarea fondurilor europene cu aproape 1 milion de lei.
Schutz a formulat contestaţie în anulare, o cale extraordinară de atac împotriva sentinţei Curţii de Apel Craiova. Acţiunea a fost înregistrată tot pe rolul Curţii de Apel Craiova. „Admite în principiu contestaţia în anulare. Stabileşte termen la 12.04.2019 cu citarea părţilor pentru judecarea contestaţiei. Definitivă“, a hotărât instanţa.
Maria Schutz a fost trimisă în judecată în 2007 pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă, în formă continuată. Prin relaţiile avute, craioveanca a reuşit să cumpere combinatele agricole de la Oradea şi Codlea cu bani puţini, dar a promis că va face investiţii substanţiale. În serele de la Oradea spunea că va investi nu mai puţin de 2 milioane de dolari, iar în cele de la Codlea 1 milion de dolari. Când au intrat pe fir, procurorii DNA au descoperit că Maria Schutz începuse să înstrăineze activele serelor, nu achitase integral preţul licitaţiilor şi, prin tot felul de inginerii financiare, reuşise să falimanteze cele două companii. Maria Schutz a fost trimisă în judecată în 2007 pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă, în formă continuată. În acelaşi dosar au fost judecaţi şi Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi Ion Dascălu, asociat la S.C. Sere Codlea S.A., pentru complicitate la bancrută frauduloasă, în formă continuată. Prejudiciul creat Agenţiei Domeniilor Statului s-a ridicat la peste 5 milioane de euro.
În dosarul falimentării societăţilor comerciale Orser SA Oradea şi Sere Codlea SA Braşov, Maria Schutz a fost condamnată la 10 ani de închisoare, dar a mai primit o condamnare şi într-un alt dosar în care a fost acuzată de fraudarea fondurilor UE cu aproape 1 milion de lei. Cele două pedepse s-au contopit şi, iniţial, Tribunalul Dolj a hotărât ca „regina serelor” să stea după gratii 13 ani şi 8 luni. Magistraţii Curţii de Apel Craiova au fost cei care i-au redus, însă, pedeapsa la 11 ani şi jumătate.
Maria Schutz, în vârstă de 62 de ani, este de loc din Dâmboviţa. Ascensiunea în PSD a început din 2002, când a devenit membru în cadrul biroului executiv al organizaţiei doljene. În aprilie 2010, Maria Schutz era vicepreşedinte al filialei PSD Dolj, iar în octombrie 2012 a părăsit Partidul Social Democrat şi s-a înscris în Partidul Poporului – Dan Diaconescu, pe listele căruia a candidat pentru un mandat de senator de Dolj.

Stenogramele cu Mircea Geoană

Numele Mariei Schutz şi al lui Mircea Geoană sunt menţionate în stenogramele interceptărilor convorbirilor dintre Cătălin Voicu şi Alexandru Mazăre, în legătură cu intermedierea unei întâlniri între Voicu şi Schutz. Voicu ar fi intervenit în dosarul vicepreşedintelui PSD Dolj, Maria Schutz, trimisă în judecată de DNA. „Băga-mi-aş p… în Geoană şi cu toţi americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Supremă, că mulţi au dosare. Şi cu toate golăncile, cu şeful organizaţiei PSD de la Dolj (Maria Schutz – n.r.). Şuţa aia cu serele, cu tot…”, spunea Voicu într-o conversaţie cu Alexandru Mazăre.

Sursa: http://ziare.eclub.ro