Actualitate

Cum s-ar putea rezolva problema încălzirii municipiului Drobeta-Turnu Severin

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri Virgil Popescu anunţă că a găsit o posibilă soluţie pentru rezolvarea problemei încălzirii în municipiul Drobeta-Turnu Severin. Este vorba despre un proiect pilot care urmează să fie implementat de cei de la Mehedinţi Gaz, care va implica şi Primăria Municipiului Drobeta-Turnu Severin, respectiv Consiliul Local. În acest proiect pilot vor fi incluse 480 de apartamente din Drobeta-Turnu Severin, care vor avea căldură şi apă caldă, la preţ de 250 de lei gigacaloria. Noul sistem va putea fi pus în funcţiune în prima parte a lunii ianuarie.
„Am găsit o soluţie reală la una dintre cele mai spinoase probleme pe care le are municipiul Drobeta-Turnu Severin: asigurarea agentului termic la costuri rezonabile. În urma discuţiilor lungi pe care le-am purtat, în ultimele două-trei luni, cu cei de la Mehedinţi Gaz, aceştia au pregătit un proiect pilot, care atunci când va fi pus în aplicare şi îşi va dovedi utilitatea, problemele vechi vor fi rezolvate. În ce constă acest proiect pilot? Cei de la Mehedinţi Gaz vor asigura căldura şi apa caldă pentru 480 de apartamente din municipiul Drobeta-Turnu Severin prin intermediul a două cazane care pot dezvolta, fiecare, o energie termică de 1 gigacalorie, montate într-un punct termic, care se alimentează cu gaz. Cazanele au fost deja comandate şi vor fi livrate în luna decembrie, echipate complet şi cu arzătoare. Instalaţia de încălzire şi apă caldă se va modifica din punctul termic, fără să fie nevoie de demolări sau tăieri. Noul sistem va putea fi pus în funcţiune în prima parte a lunii ianuarie. Astfel, prin această soluţie vom putea vorbi de continuitate în asigurarea agentului termic pe perioada de iarnă, dar şi a apei calde în lunile în care nu avem nevoie de căldură în calorifere. Costurile pentru întreaga aparatură au fost suportate de cei de la Mehedinţi Gaz, iar prin aplicarea acestui proiect pilot costul maxim al unei gigacalorii, pe timp de iarnă, va fi de 250 de lei. Practic, primăria nu are niciun cost şi dacă acest proiect pilot se va dovedi a fi un succes va putea fi extins utilizând reţeaua secundară de distribuţie, iar astfel se vor evita pierderile din reţeaua primară de distribuţie”, explică Virgil Popescu.
„Asta înseamnă că vom scădea cu mai mult de jumătate costul unei gigacalorii (nesubvenţionată), care în prezent este 592 lei. În felul acesta pe lângă confort în sezonul rece, severinenii vor beneficia continuu de apă caldă. Solicit Consiliului Local Drobeta-Turnu Severin să se reunească în şedinţă extraordinară pentru aprobarea acestui proiect-pilot, respectiv asocierea între SPAET şi Mehedinţi Gaz.
Dacă se va dovedi că proiectul pilot este de succes, îl vom extinde în tot municipiul şi în iarna 2020 – 2021 să putem spune că am rezolvat problema încălzirii în Drobeta-Turnu Severin. Sper ca Mehedinţi Gaz îşi va respecta angajamentele luate”, a mai precizat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. După închiderea în 2016 a Regiei Autonome Activităţi Nucleare, care asigura prin sucursala Termocentrala de la Halânga agentul termic pentru municipiul Drobeta-Turnu Severin, oraşul a rămas descoperit. Printr-o înţelegere cu lichidatorul judiciar de la RAAN, Severinul primeşte căldură de la Termo Halânga, dar la costuri foarte mari din cauza preţului mare al păcurei.

Sursa: http://ziare.eclub.ro/