Cum poţi afla gratuit dacă suferi de boala tăcută care te poate doborî
O boală care se instalează silenţios şi care, nedescoperită la timp, evoluează spre ciroză, poate fi pusă în evidenţă printr-un test extrem de simplu, accesibil de acum la medicul de familie. 32 cabinete sunt disponibile în judeţul Olt.
În lume există 325 milioane de persoane infectate cu virusurile hepatitice B şi C, aceste virusuri cauzând peste un million de decese. Ciroza, complicaţiile acesteia şi cancerele hepatice afectează de nouă ori mai multe persoane decât HIV-SIDA, a atras atenţia prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterolog la Institutul Clinic Fundeni. Avertismentul a fost făcut cu ocazia lansării, şi în judeţul Olt, a campaniei de testare pentru depistarea hepatitelor, o componentă importantă a unui program vast de screening şi tratament. Evenimentul a avut loc miercuri, 19 ianuarie 2022, în sala Europa a Consiliului Judeţean Olt.
Judeţul Olt este al patrulea în care se va derula campania de testare prin cabinetele de medicină de familie afiliate în proiect. Cât de important este acest demers este evident luând în calcul locul pe care România îl ocupă pe harta hepatitelor. „Trebuie să recunoaştem că România a fost întotdeauna lider în Europa în ceea ce priveşte prevalenţa hepatitelor virale şi se află în continuare pe locul 1 cu cancerele hepatice“, a subliniat prof. dr. Liliana Gheorghe.
36 de români din 100.000 mor din cauza cirozei, iar cifrele negre nu se opresc aici. Din acest motiv România s-a angajat să elimine virusurile hepatitice B şi C până în 2030, însă demersul, au recunoscut specialiştii prezenţi la eveniment, nu va putea fi dus la bun sfârşit în acest termen. Este important, în schimb, ca termenul realist să fie 2035 şi nu 2050, acesta putând fi atins şi prin intermediul programelor demarate în august 2021.
Dinamizarea bătăliei cu hepatitele virale în România a debutat cu paşi uriaşi în vara anului 2021 prin intermediul Programelor regionale de prevenire, screening şi diagnostic al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatitice B/D şi C – LIVE(RO)2 SUD şi LIVE(RO) 2 EST- susţinute din fonduri europene, ce vor acoperi până la finalul anului 2023 două treimi din suprafaţa României, aducând la lumină pacienţii necunoscuţi cu infecţii virale hepatitice şi integrându-i în cascada de îngrijiri specifice: diagnostic-tratament-vindecare.
„Pilonii“ programului vor fi medicii de familie cooptaţi, care vor identifica şi testa în cabinetele lor persoanele considerate la risc, ulterior acestea primind tratament în centrele partenere. Testul este unul simplu, uşor de realizat şi care nu produce disconfort pacientului, recoltarea probei de sânge fiind similară celei pentru testarea nivelului glicemiei. Atât testarea, cât şi tratamentul ulterior şi monitorizarea pacienţilor depistaţi sunt însă gratuite. Care sunt categoriile vulnerabile Peste 120.000 persoane urmează să fie testate în cadrul proiectului, în 11 judeţe. Minimum 60%, conform cerinţelor impuise de Comisia Europeană, trebuie să fie persoane din categoriile vulnerabile, respectiv:
- persoane sărace (angajate, mai ales necalificate, la intrarea în intervenţie media venitului pe cap de familie mai mică decât salariul minim pe economie, şomere, inactive, persoane beneficiare ale venitului minim garantat);
- persoane care lucrează pe cont propriu în agricultură;
- persoane din mediul rural;
- persoane care nu au documente de identitate;
- persoane din sau care au fost anterior în centre de plasament;
- persoane care au părăsit sistemul de protecţie a copilului;
- persoane fără adăpost;
- persoane de etnie romă;
- persoane cu dizabilităţi, inclusiv persoane invalide şi cu nevoi complexe, persoane care au copii cu dizabilităţi;
- persoane din familii monoparentale;
- persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri şi alte substanţe toxice;
- persoane victime ale violenţei domestice, persoane victime ale traficului de fiinţe umane.
Încă o noutate pe care acest program de testare o introduce în România este stocarea tuturor datelor într-o aplicaţie electronică dedicată, gestionată de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) – Sistemul Electronic de Evidenţă a Screeningului (SEES), iar analiza acestor date va reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile de sănătate publică în domeniul eradicării hepatitelor virale. Programul de screening este completat de decizia autorităţilor de a asigura accesul imediat al pacienţilor depistaţi la tratamente antivirale eficiente, cu rate de vindecare/control de 95-100%, răspunzând chemării «România fără hepatite»“, a transmis Marinela Debu, specialist comunicare în cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD și președinte APAH-RO, asociaţie parteneră.
În judeţul Olt sunt 32 cabinete ale medicilor de familie afiliate, accesul în aceste cabinete fiind permis şi pacienţilor care nu sunt în lista acestor medici.