Actualitate

Cum au încătuşat agenţii din Vâlcea un individ violent: „Ia uite ce face Poliţia! Nu-ţi fie frică, că n-ai dreptul”

Un scandal care are în prim-plan poliţia din localitatea vâlceană Horezu a izbucnit în mediul online, după ce au fost postate pe reţelele de socializare mai multe înregistrări.
Trei filmări, realizate cu un telefon, care surprind un moment în care un bărbat este imobilizat şi încătuşat, iar apoi o rudă a acestuia cere socoteală poliţiştilor din Horezu – Vâlcea, dând de înţeles că fratele său a fost victima unui abuz în secţia de poliţie, au fost postate pe reţelele de socializare.
Înregistrările video au generat vii dezbateri în mediul online, între cei care dau dreptate acuzatorilor şi susţin că poliţiştii abuzează de funcţia lor şi sunt violenţi cu oameni fără vină şi cei care consideră că reclamanţii nu au dreptate şi atrag atenţia asupra faptului că nu se respectă nici legislaţia şi nici reprezentanţii instituţiei de stat a cărei menire, printre altele, este să contribuie la menţinerea unui climat de ordine şi linişte publică.
După acest episod, Poliţia Vâlcea a venit cu câteva lămuriri ale contextului de la care a pornit întregul scandal. Instituţia acuzată se apară şi susţine că lucrurile stau cu totul altfel decât au fost prezentate.

„Nu mai îndrăzneşte nimeni să iasă. Faptul că sunt cu înregistrarea, cu telefonul…”

Privită speţa doar prin prisma filmărilor postate se vede că oamenii legii sunt provocaţi de cameraman, motiv pentru care şi aceştia reacţionează oarecum sub impulsul momentului. La rândul lor şi ei încearcă să intimideze. De aici, poate, şi reacţia din online a unor internauţi, deranjaţi de atitudinea poliţiei în astfel de situaţii.
Incidentul a început miercuri, 22 aprilie, într-un sat din Horezu: Romanii de Sus. În imagini se văd mai mulţi poliţişti care imobilizează o persoană carea opune rezistenţă. Apoi, în imagini apare un bărbat cu răni la nivelul capului, în faţa sediului Poliţiei Horezu, oarecum amuzat şi în acelaşi timp deranjat de faptul că este protagonistul filmării.
Persoana care filmează şi despre care ulterior aflăm că este fratele bărbatului rănit, strigă din afara imobilului să iasă cineva din sediu. „Ia uite ce face Poliţia oraşului Horezu! Stai, bă, aşa, să te văd… Nu-ţi fie frică de ei. Că n-ai dreptul. Are dreptul să-ţi facă aşa ceva? Mergem acum la spital direct! Iată Poliţia oraşului Horezu! Alo, Poliţia”, strigă acesta.
„Iată, nu mai îndrăzneşte nimeni să iasă. Faptul că sunt cu înregistrarea, cu telefonul… Dacă în situaţia dată are dreptul cineva să facă aşa ceva… Dragul meu, cum poate să iasă un cetăţean, care este rudă de gradul I cu mine, aşa, din postul de poliţie?”, mai spune acesta, în timp ce dintr-o laterală a clădirii apare un poliţist, fără mănuşi şi mască, care respectuos întreabă care este problema, rugându-l pe cameramanul amator să lase telefonul pentru a discuta.

„Nu se justifică prezenţa” la sediul poliţiei

În timp ce este rugat să schimbe tonul vocii, din sediul poliţiei apare un alt poliţist cu mască pe faţă şi mănuşi în mâini care, pe un ton hotărât, spune: „Vă rog frumos să părăsiţi spaţiul Poliţiei oraşului Horezu. Distanţează-te”, spune acesta, gest care pare să-l enerveze pe cameraman: „Da. Sunt la distanţă. Păstrează dumneata distanţa, te rog frumos!”, repetă şi acesta pe un ton ridicat.
Poliţistul insistă şi-l avertizează că va fi amendat contravenţional pentru nerespectarea ordonanţelor militare. „Nu se justifică prezenţa”, mai spune acesta, în timp ce în cadru apare un al treilea poliţist.
Când este întrebat de declaraţia pe propria răspundere şi de motivul deplasării la poliţie, există un moment în care actul este smuls de la unii la alţii: „N-ai dreptul să mi-o iei din mână”, spune cameramanul şi o prezintă de la distanţă oamenilor legii. „Lasă asigurarea de bunuri. Scrie clar pentru însoţire de… Omul ăsta…”, mai spune arătând spre fratele său.

„2.000 de lei amendă pentru că aţi părăsit locuinţa”

„Vă aduc la cunoştinţă că veţi primi amendă de 2.000 de lei pentru faptul că aţi părăsit locuinţa, domiciliul sau gospodăria, fără a avea un motiv întemeiat, da? Motivele invocate de dumneavoastră în declaraţie nu au nici o relevanţă şi nici o valoare în prezent. 2.000 de lei o să primiţi acasă, prin poştă”, spune primul poliţist, după ce citeşte declaraţia pe propria răspundere.
„Motivul întemeiat este faptul că am înregistrare… faptul în care… ia uitaţi ce i-aţi făcut la acest cetăţean! Vă rog să vă recomandaţi”, insistă cameramanul.

„Nu trebuie să vă dăm explicaţii”

„Nu mă intimidezi că mă filmezi… Nu trebuie să vă dăm dumneavoastră explicaţii”, apucă poliţiştii să mai spună moment în care cameramanul insistă: „Păi, luaţi-mă şi pe mine şi daţi-mi şi mie, că merit şi eu”, încearcă acesta să-l şicaneze pe poliţist care-i răspunde: „Nu mai ziceţi a doua oară”.

„Insist, sunteţi în direct”

„Uite, chiar vă rog să mă luaţi. A doua oară zic. Aveţi curajul să mă luaţi a doua oară? Sunteţi în direct”, îi provoacă cameramanul în continuare pe oamenii legii în timp ce aceştia se îndreaptă spre sediul Poliţiei.
Între timp, cel de la care a pornit întreaga tevatură încearcă să-şi liniştească fratele.
În ultima parte a înregistrărilor, cameramanul arată urmele presupusului abuz. „Ştiu, mă, că nu mai poţi, dar stai să te vadă! Aşa se poate ieşi din Poliţie? Ia uitaţi-vă! Ia să vedem, ce-ai făcut pentru loviturile astea?!”

Bărbat în stare de ebrietate adresează cuvinte jignitoare şi aruncă cu pietre în mai multe femei

Din reacţia poliţiei vâlcene reiese doar modul în care s-a ajuns ca „victima abuzului poliţiei” să fie încătuşată şi dusă la sediu pentru declaraţii.
Pe scurt, beat criţă, acesta a agresat fizic şi verbal mai multe femei, pe care le-a înjurat şi în care a aruncat cu pietre. Una dintre ele a chemat poliţia, care a trimis la faţa locului două echipaje. Bărbatul a refuzat să se legitimeze, iar apoi s-a zbătut în momentul în care poliţiştii au decis să-l imobilizeze.
„Având în vedere informaţiile şi video-urile apărute în spaţiul public, pe o reţea de socializare, în care poliţiştii încătuşează un bărbat, facem următoarele precizări:
La data de 22 aprilie, poliţiştii au fost sesizaţi prin apelul unic de urgenţă, de o femeie de din satul Romanii de Sus, oraş Horezu, cu privire la un scandal ce are loc între un bărbat şi mai multe femei, bărbatul fiind în stare de ebrietate, adresează cuvinte şi expresii jignitoare şi aruncă asupra persoanelor cu pietre.
Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au identificat un bărbat de 32 de ani, din localitate, care la vederea poliţiştilor şi la solicitarea acestora nu a încetat activităţile de perturbare a ordinii şi liniştii publice, având un comportament agresiv şi refuzând să se legitimeze.
Poliţiştii au procedat la imobilizarea acestuia, încătuşarea lui şi conducerea la sediul Poliţiei Oraşului Horezu unde a fost sancţionat contravenţional pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice şi pentru nerespectarea reglementărilor ordonanţelor militare în vigoare”.

Sursa: http://ziare.eclub.ro/