Actualitate

Cum au furat un primar, un director şi un contabil chiar şi coşurile de gunoi de la o şcoală şi au scăpat cu suspendare sau achitare

Este vorba de Şcoala de Arte şi Meserii Daneţi (judeţul Dolj), unde contabilitatea era ţinută de Gheorghe Tănăsescu, prieten cu directorul şcolii, care la rândul lui era prieten cu primarul, şi el prieten cu diverşi oameni de afaceri, printre care şi fratele lui Bercea Mondial. Modul de operare, cel clasic: şcoala accepta la plată facturi fictive sau „umflate”, iar banii scoşi „legal” din contabilitate erau împărţiţi frăţeşte, spun procurorii.
Dosarul delapidării Şcolii de Arte şi Meserii Daneţi se află pe masa magistraţilor de la Judecătoria Craiova din luna mai 2015, iar fapte ar fi fost săvârşite în perioada 2009 – 2012. După 3 ani şi jumătate, a venit şi primul verdict.
Astfel, instanţa a dispus la sfârşitul săptămânii trecute achitarea fostului edil, Constantin Spiridon, întrucât s-ar fi constatat că fapta a fost săvârşită, dar nu „cu vinovăţia prevăzută de lege”. Acelaşi fost primar a mai fost acuzat tot pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce procurorii au descoperit că firmele controlate de Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, emiteau facturi umflate, iar Primăria le achita pe loc, fără să recepţioneze bunurile din actele emise. În acest dosar, fostul primar s-a ales cu doi ani închisoare cu suspendare, dar Curtea de Apel Timişoara va da verdictul final.
Revenind la dosarul delapidării şcolii de la Daneţi, Judecătoria Craiova a hotărât ca fostul director, Ionel Goagă, şi contabilul Gheorghe Tănăsescu să primească fiecare câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar omul de afaceri craiovean Vasile Slavu a fost condamnat la trei luni închisoare cu suspendare. Directorul şi contabilul au fost reţinuţi în anul 2014, imediat după ce la domiciliile lor au fost găsite zeci de bunuri: de la coşuri de gunoi, piese de mobilier, laptopuri, plasme, aparatură electrocasnică, dispozitive electrice până la unelte de grădinărit. Când directorul şcolii şi contabilul au fost băgaţi după gratii, primarul se afla deja încarcerat în cel de-al doilea dosar, menţionat anterior.
Conform rechizitoriului, inculpaţii reuşeau să scoată bani din vistieria şcolii prin procedura de achiziţie directă de bunuri şi servicii, prejudiciul total ridicându-se la peste 1,2 miliarde de lei vechi. Instanţa i-a obligat să restituie banii. Sentinţa Judecătoriei Craiova nu este definitivă.

Sursa: http://ziare.eclub.ro