Actualitate

Cum a reuşit un bărbat să scape de plata daunelor pentru o postare în care a jignit o femeie pe Facebook

Un bărbat obligat deTribunalul Dolj să plătească daune morale de 3.000 de lei unei femei pentru o postere pe o reţea de socializare, cu afirmaţii denigratoare la adresa acesteia, a câştigat la apel procesul cu reclamanta. Deşi contul de pe care a fost făcută postarea avea numele şi fotografia pârâtului, instanţa de apel a considerat, luna trecută, că nu s-a făcut dovada certă în speţă că bărbatul este persoana care a deschis contul respectiv.
Cei doi se cunoşteau şi personal şi avuseseră câteva disensiuni, inclusiv pe teme politice. Postarea în care femeia era jignită şi descrisă drept una de moravuri uşoare a fost făcută în luna august anul 2016, pe pagina de Facebook în care apărea, ca utilizator, pârâtul (cu nume şi poză – elemente ce au creat convingerea că acest cont de Facebook a fost deschis de pârât). Ulterior însă, afirmaţiile au fost şterse de pe Facebook, iar apoi, contul a fost desfiinţat.
Instanţa de fond (Tribunalul Dolj) a apreciat că, „deşi pârâtul, pe parcursul procesului a menţionat că nu cunoaşte cine a deschis această pagină de socializate pe numele său, acesta nu a făcut nicio dovadă în acest sens, în condiţiile în care în cazul unui furt de identitate, primul demers la care se gândeşte orice persoană diligentă este aceea de a formula o plângere la organele de poliţie pentru a se face verificări în acest sens”, potrivit www.rolli.ro. În cererea de chemare în judecată, femeia a solicitat obligarea pârâtului la plata sumei de 50.000 Euro, însă atingerea adusă onoarei sale a fost apreciată din punctul de vedere al cetăţeanului obişnuit, înzestrat cu o sensibilitate medie. Aşa că pârâtul a fost obligat să plătească reclamantei doar suma de 3.000 lei, cu titlul de daune morale.

„Nu îi revine pârâtului obligaţia de a dovedi că nu este titularul contului”

Bărbatul a atacat decizia, iar pe 14 ianuarie 2019, Curtea de Apel Craiova a concluzionat că nu s-a făcut dovada certă în speţă că pârâtul este una şi aceeaşi persoana care a deschis contul respectiv şi care a difuzat afirmaţii denigratoare la adresa reclamantei. „În cazul acţiunii în răspundere civilă delictuală, nu îi revine pârâtului obligaţia de a dovedi că nu este titularul contului de Facecebook pe care au fost postate expresii şi cuvinte jignitoare ci, având în vedere dispoziţiile art. 249 CPC potrivit cărora „sarcina probei aparţine tot reclamantei care are obligaţia de a dovedi faptul că autorul faptei ilicite cauzatoare de prejudicii este pârâtul”, se arată în considerentele deciziei nr. 75/2019 a Curţii de Apel Craiova, citate de legalland.ro.

Sursa: http://ziare.eclub.ro