Actualitate

Cum a fost operată degeaba o femeie de 71 de ani şi lăsată cu anus contra naturii

O pacientă în vârstă de 71 de ani din municipiul Târgu Jiu susţine că fost operată de pomană de către un medicu chirurg de la Spitalul Judeţean de Urgenţă. În plus, pe biletul de externare din spital s-a menţionat că suferă de „tumoră recto-sigmoidiană”, afecţiune care a fost infirmată la investigaţiile pe care le-a efectuat ulterior.
Ioana Tomoială a mers, în vara anului trecut, la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean de Urgenţă. „Avem nişte dureri la stomac, balonare şi vărsături. Am fost preluată de către medicul Gheorghe Neaţă, care era de gardă. Am o rudă care lucrează acolo şi mi-a spus că nu este necesar să rămân internată. Mi s-a făcut o perfuzie. A venit medicul Neaţă să mă mă vadă şi am rămas internată”, ne-a relatat Ioana Tomoială. A doua zi dimineaţa, femeia a fost operată pentru ocluzie intestinală: „Am rămas puţin surpinsă că mă cheamă să fac operaţie, în condiţiile în care eu făcusem doar o nişte analize de sânge. Nu mi s-a făcut nici măcar clismă”. Şi fiica acesteia a rămas surprinsă că mama sa a fost operată: „Nu ştiam că a fost operată. Eu am fost de dimineaţă şi am constat că fusese operată. Am discutat cu medicul şi mi-a spus că a găsit o tumoră şi că este nevoie de o a doua operaţie peste o lună pentru extirparea ei. L-am întrebat dacă este nevoie de biopsie, dar mi-a spus că va face atunci când va extirpa tumora. Mi-a spus că nu îmi garantează şi că ar putea să rămână cu anus contra naturii”, spune Aurora Buţerchi, fiica femeii.

„Mama mea a fost operată degeaba”

Ioana Tomoială a fost programată la o consultaţie la Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta”. „Ni s-a spus să aducem rezultatele investigaţiilor, dar nu aveam nimic”, precizează fiica pacientei. Aceasta spune că mama ei făcut, apoi, ecografii, RMN şi colonoscopie, dar nici urmă de tumoră. „Din ce să prelevăm pentru biopsie, că nu are nici măcar polipi intestinali? Asta m-a întrebat medicul. Mama mea a fost operată degeaba. La Institutului Oncologic «Prof. Dr. Ion Chiricuţă» medicul Florin Ignat mi-a spus că trebuie să facă o intervenţie de repunere a anusului, dar trebuie să treacă şase luni, dar am insistat, pentru că starea psihică a mamei se degradase şi operaţia a avut loc în luna noiembrie a anului trecut”, ne-a mai povestit Aurora Buţerchi. Operaţia a decurs bine, iar viaţa Ioanei Tomoială a reintrat în normal. „Mă simt foarte bine acum. Mă bucur că am scăpat din acest coşmar”, a spus Ioana Tomoială. Aceasta l-a acţionat în judecată pe medic pentru răspundere delictuală, solicitând daune materiale şi morale.

Cum se apără medicul

Medicul Gheorghe Neaţă, care este şi consilier judeţean PSD, spune că urma să efectueze operaţia de repunere a anusului, dar pacienta a refuzat: „Am operat-o pentru ocluzie intestinală, nu pentru tumoră. Ocluzia resepctivă avea un obstacol, care tot tumoră se cheamă, în termeni generici. Tumora nu înseamnă neapărat cancer sau altceva. Urma s-o operez, după două săptămâni, dar a refuzat şi a plecat. A început să facă nişte investigaţii pe cont propriu. A făcut o colonoscopie la Drobeta-Turnu Severin şi s-a constatat că este ventriol voluminos care trebuie operat şi să se repună anusul, intervenţie pe care urma s-o fac şi eu. Mă ia cu sperieţi atitudinea asta. Investigaţia capitală pentru ocluzia intestinală este radiografia abdominală pe care i-am făcut-o. (…) Ea mai fusese operată şi în această situaţie se formează nişte aderenţe care pot ştrangula maţul şi se putea necroza. Era o urgenţă medicală”, arată medicul Gheorghe Neaţă.

Sursa: http://ziare.eclub.ro