Actualitate

Cum a ajuns un tânăr craiovean să fie ales consilier în orașul italian Prato

Claudiu Stănășel, în vârstă de 24 de ani, este cel mai tânăr consilier local din Italia și primul român care a reușit o astfel de performanță. Face politică de 5 ani, iar la alegerile din 26 mai Stănășel a obținut cele mai multe voturi pentru partidul său de dreapta, LEGA. „Îndemn tinerii să intre în politică. Noi putem scrie un viitor mai bun”.
Claudiu Stănășel a plecat din România împreună cu părinții săi când avea doar 6 ani. Tatăl, Ștefan Stănășel, este președintele uneia dintre cele mai importante organizații pentru cetățenii români din Italia, numită „Coordinamento Nazionale Cittadini Romeni in Italia“. Familia Stănășel s-a stabilit în Prato, un oraș din regiunea Toscana, puternic industrializat, cu circa 200.000 de locuitori. Este al treilea oraș din centrul Italiei, ca număr de locuitori, după Roma și Florența. La vârsta de 16 ani, când era elev de liceu, Claudiu Stănășel a obținut prima victorie. „Mereu îmi amintesc cu plăcere de acel moment. Aveam doar 16 ani și am fost votat de 1600 de elevi ca reprezentant al celei mai importante școli din Prato, institutul Buzzi. Atunci am început sa mă informez și am început să fiu atras de politică. Am înțeles că doar așa pot lupta pentru o lume mai bună”, spune tânărul.
La vârsta de 19 ani, când era în primul an la Facultatea de Economie, Claudiu Stănășel a încercat pentru întâia oară să intre în administrația orașului Prato. „În 2014 am fost candidat la alegerile locale din Prato cu partidul Forza Italia. Atunci am obținut 185 de voturi, am fost pe locul 7 într-o listă cu 32 de candidați . Am ajuns sa candidez după ce am fost votat de tinerii din localitate, în cadrul unui comitet zonal al liceenilor, pentru a-i reprezenta la alegerile locale. Ulterior, în 2017 am fost numit responsabil regional pe sectorul școlar din partea partidului Forza Italia, devenind primul roman din Italia cu o funcție la nivel regional într-un partid politic italian”, povestește craioveanul.
Un an mai târziu, în 2018, Claudiu Stănășel a intrat în partidul Lega, o formațiune politică de dreapta, extrem de importantă în Italia. „Am fost numit responsabil local al tineretului din acest partid. Apoi, am început să mă pregătesc pentru alegerile locale din 2019”.
„Campania electorală a fost lungă și plină de emoții, o experiență unică. Cel mai important a fost că am avut alături o echipă extraordinară care m-a susținut până la final. Am vizitat firme, am întâlnit asociații locale și am fost în fiecare cartier din orașul Prato pentru a cunoaște problemele oamenilor și pentru a găsi soluțiile necesare pentru un viitor mai bun”, a mai spus tânărul. Ziua de 26 mai, ziua în care au avut loc alegerile locale în orașul Prato, a fost plină de emoții. „M-am trezit la ora 6, m-am pregătit și am plecat împreună cu părinții mei spre secția noastră de votare. Secțiile s-au deschis la ora 7.00 și s-au închis la ora 23.00. Am ajuns la secție și atunci când a venit timpul meu să votez, am intrat în cabină. Ceea ce sunt sigur ca nu voi uita niciodată a fost momentul votului, când mâna a început să-mi tremure puternic, aveam niște emoții greu de descris. De la secția de votare, m-am dus direct la comitetul meu electoral unde peste 30 de persoane din echipă deja mă așteptau. La ora 11.30 am fost la Biserica Ortodoxa românească din Prato și am stat alături de comunitatea română ortodoxă la Sfânta Liturghie de Duminică. Apoi m-am întors la comitetul meu electoral și am continuat să muncim . A fost o zi plină de agitație și de emoție. Prezența la alegerile administrative din Prato a fost de 68,51 %. Pentru mine a contat enorm când am văzut câți susținători aveam. De la prima oră au început telefoanele să sune. Erau cetățeni italieni și cetățeni români care au drept de vot la alegerile administrative . Mulți au venit la comitetul electoral sa îmi spună că îmi susțin proiectele și sunt alături de mine . Am apreciat enorm și le mulțumesc mult pentru tot”, a declarat Claudiu Stănășel.
Românul a obținut 442 de voturi, cu 100 de voturi mai multe decât al doilea ales. După victorie, Claudiu Stănășel a fost asaltat de presa italiană.
„Emoționant tot ce mi se întâmplă. Am spus, victoria o dedic românilor mei din diaspora. Iar italienilor, acești oameni minunați, nu am cuvinte să le mulțumesc. Eu fac parte din cea de-a doua generație de români care a venit în Italia după 1989. Îmi doresc foarte mult să demonstrez că împreună putem reuși să îndreptăm pe drumul cel bun. Politica este un lucru extraordinar de frumos, chiar dacă sunt timpuri în care unii dintre politicieni fac de râs acest cuvânt. Dacă un tată își bate copilul în fiecare zi asta nu înseamnă că paternitatea este un lucru urât. Înseamnă că acel tată este un nenorocit. Trebuie să înțelegem că dacă spunem «Nu mă interesează» sau «Lasă să decidă alții pentru mine» facem o greșeală pe care trebuie să ne-o asumăm. Îndemn tinerii să intre în politică. Noi putem scrie un viitor mai bun”, a spus proaspătul consilier local din Prato.

Sursa: http://ziare.eclub.ro