Actualitate

Comuna unde rata de infectare este de 22 de cazuri la mia de locuitori

Rata de infectare în localitatea Dioşti, din judeţul Dolj, este de 22 de cazuri la o mie de locuitori. Localurile sunt închise, şcolile au intrat în scenariul roşu, iar masca a devenit obligatorie în spaţiile publice deschise, însă localnicii se obişnuiesc destul de greu cu aceste măsuri.
Potrivit unui reportaj realizat de Digi 24 pe uliţele comunei, nu toţi localnicii poartă mască, şi nici nu sunt conştienţi de pericolul reprezentat de infectarea cu noul coronavirus. În aceste condiţii, sătenii se îndeamnă unul pe altul să poarte mască, însă nu toţi respectă măsurile şi regulile impuse. „Se pune pe o ureche?”, întreabă, naiv, un bătrân surprins pe stradă fără mască de protecţie. După ce, în sfârşit, îşi pune masca, se scuză la fel de nevinovat; „Uitai!” (n. red. să poarte masca). Un alt localnic surprins în poarta casei tot fără mască răspunde foarte promt că el măcar nu pleacă din curte, ci stă acolo. La riposta unei femei de pe stradă: „Păi nu văzuşi că acum ieşişi din curte? Unde e masca?”, bărbatul răspunde resemnat: „ Acum mă duc să o iau”.
Unii localnici sunt însă mai atenţi şi mai responsabili. „Păi mă duc acasă, mai mă spăl, cu spirt că uite am şi spirt, acolo e o sticlă cu spirt, ne punem masca când plecăm, la gură. Fără mască nu se poate. Am vrea şi noi să ne dea vaccinul ăla”, spune o altă femeie din comună.
În Dioşti sunt aproximativ 130 de cazuri, însă acestea sunt izolate în cele patru centre sociale din localitate.
Anca Ochianu, purtător de cuvânt la Prefectura Dolj, a explicat că în Dioşti incidenţa ridicată este cauzată şi de depistarea cu noul coronavirus a mai multor persoane care lucrează, dar şi beneficiază de protecţie socială în instituţii aflate în subordinea DGSAPC Dolj.
Comuna Dioşti are 2.800 de locuitori.

Sursa: http://ziare.eclub.ro/