Actualitate

Chinezii vor să construiască la Rovinari un nou grup energetic, de un miliard de euro

Compania „China Huadian Group – CHD, din China, negociază în aceste zile cu reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi cei ai Ministerului Energiei construcţia unui nou grup energetic cu o putere de 600 de Megawaţi la termocentrala Rovinari.
Noul grup va fi modern şi va respecta toate cerinţele legate de poluarea mediului. Acesta va funcţiona cu cărbunele livrat de către CEO. Partenerii chinezi se află în aceste zile la sediul CEO din Târgu-Jiu, pentru finalizarea contractelor de Superficie şi Servitute, precum şi cel de Furnizare de cărbunele, după care urmează înfiinţarea societăţii de implementare. Negocierile au început în anul 2012, dar au fost întrerupte în 2016. Discuţiile au fost reluate la finalul anului trecut. Investiţia de la Rovinari se va ridica la aproximativ un miliard de euro.
Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a spus că pe perioada de execuţie a grupului energetic vor fi înfiinţate aproximativ 4.000 de locuri de muncă. O problemă o reprezintă asigurarea cărbunelui necesar, pentru că în momentul de faţă sunt probleme cu alimentarea grupurilor existente în cadrul CEO:
„Avem în faţa noastră trei lucruri foarte importante: negocierea acordului acţionarilor, care s-a petrecut la Bucureşti, la Ministerul Energiei în perioada 23 – 30 ianuarie. Urmează negocieri, începţând de astăzi, pe contractul de furnizare de cărbune şi constractul de Superficie, Servitute şi Uz. Suntem la trei condiţii suspensive de a demara procedura de punere în aplicare a unui obiectiv extrem de important. (…) Pe perioada în care am lucrat la Strategia Energetică am ţinut legătura cu colegii de la Complexul Energetic Oltenia. Mai mult decât atât, CEO a avut doi reprezentanţi care au făcut parte din grupul de lucru care s-a ocupat de actualizarea strategiei energetice. Recent a a fost aprobat de către Ministerul Energiei Strategia de Dezvoltare a Complexului Energetic Oltenia în care este prevăzută foarte clar această cantitate de cărbune pe care Complexul Energetic Oltenia ar urma, odată cu intrarea în funcţiune a acestui grup, să o livreze companiei producătoare de cărbune“.
Compania chineză are o putere instalată de 147.790 MW şi produce energie în mai multe continente. Anul trecut, a produs 555,9 bilioane KWh.

Sursa: http://ziare.eclub.ro