Celebra revistă „Bilete de papagal” a lui Tudor Arghezi apare la Slatina în serie nouă
Celebra revistă „Bilete de papagal” a lui Tudor Arghezi apare la Slatina în serie nouă, prin implicarea scriitorului și jurnalistului Dumitru Sârghie. După ce a fost lansată la Craiova și Caracal, apariția publicației a fost sărbătorită, miercuri după-amiază, și la Slatina, din inițiativa organizației județene a PSD.
Evenimentul a avut loc la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu”, în prezența scriitorului și traducătorului Constantin Lupeanu (fost ambasador al României în China, președinte fondator al Asociației de prietenie, pentru schimburi economice România-China și al Asociației de prietenie România-Vietnam, director ICR Beijing, membru al Uniunii Scriitorilor din România), a vicepreședintelui Consiliului Județean Olt Ionuț Ivan, a Gabrielei Constantinescu, director al Școlii Gimnaziale „Eugen Ionescu” din Slatina, a deputaților PSD Emil Albotă și Marius Iancu, a subprefectului Cosmin Floreanu și viceprimarului de Slatina Alexandru Berechet, precum și a directorului Muzeului Județean Olt, George Smarandache.
Din public nu au lipsit nici consilierii județeni Adrian Bărbulete (șeful Inspectoratului Școlar Județean Olt), Lucian Bondrescu, George Șofaru și Nicolae Vitan, iar rolul de moderator i-a revenit directorului instituției gazdă, Florian Dumitrescu.
Despre celebra revistă, azi în serie nouă, ca și despre cel care a înființat-o și patronat-o, au vorbit scriitorul Constantin Lupeanu, Gabriela Constantinescu și deputatul Emil Albotă, iar despre cum s-a născut ideea reluării publicației a vorbit chiar directorul acesteia, Dumitru Sârghie. El a dezvăluit și de ce a ales să scoată revista, în serie nouă, la Slatina: a vrut să scoată în evidență legătura spirituală a lui Pan M. Vizirescu cu Tudor Arghezi, via „Bilete de papagal”, unde Vizirescu a colaborat. Mai mult, Arghezi a fost singura persoană care a știut că Pan M. Vizirescu se ascundea de Securitate în podul casei părintești din Slatina.
La finalul evenimentului, rapsodul popular Ion Crețeanu a susținut un mic recital muzical.
Revista „Bilete de papagal”, serie nouă, îl are ca director pe Dumitru Sârghie, iar ca membri al colegiului de redacție pe prof. dr. Lucian Chișu (directorul Institutului „George Călinescu” al Academiei Române), prof. dr. Dan Anghelescu (specialist în literatura exilului), prof. dr. Nicolea Scurtu (istoric literar), Dodo Niță (președintele Asociației Bedefililor din România), scriitorii Nicolae Dragoș și Cornel Niculae (redactor-șef) și Dragoș Sârghie (secretar de redacție).
Primul număr al revistei are peste 200 de pagini și găzduiește semnături ale unor figuri importante ale culturii române.