Câte şcoli cu WC-uri în fundul curţii există în judeţul Vâlcea?
42 de şcoli şi grădiniţe din Vâlcea aşteaptă containerele de 10.000 de euro promise de ministrul Teodorovici pentru a înlocui actualele veceuri din fundul curţii.
În întreaga ţară mai sunt mii de şcoli şi grădiniţe care, cel puţin la capitolul dotare, încă mai aparţin de secolul trecut: nu îndeplinesc normele de igienă şi de siguranţă, prin urmare nu beneficiază de autorizaţii de la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Dar continuă să funcţioneze, pe răspunderea autorităţilor locale. Pentru cele mai multe dintre aceste unităţi şcolare apa reprezintă un lux, iar closetul a rămas în fundul curţii, ca pe vremea bunicilor. Copiii se spală în ligheane, cu apa din bidoane, iar unii cad în gaura veceului turcesc. Lipsa apei curente, toaletele din curte, pereţii crăpaţi, tavanele infiltrate şi mucegăite, care riscă să se prăbuşească, dar şi lipsa izolaţiilor, sunt doar câteva dintre problemele întâlnite în multe unităţi de învăţământ. Problemele sunt aceleaşi an de an şi în unele locuri par să nu-şi mai găsească niciodată rezolvarea, în timp ce în altele par să se găsească soluţii, când există şi bunăvoinţă.
Containere de 10.000 de euro, în locul aşa-ziselor toalete din fundul curţii
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a anunţat, în prima săptămână a acestei luni, că fiecare şcoală care are veceul în curte va primi suma de 10.000 de euro pentru achiziţionarea, până la finele acestui an, a unor toalete moderne, care vor fi montate tot în curtea unităţilor respective! Este vorba despre containere moderne, prevăzute cu partea de baie, care vor fi montate lângă clădirea şcolii, grădiniţei, după caz şi spre care va fi construit un pasaj de trecere. Primăriile vor gestiona banii. Racordurilel necesar pentru apă şi canalizare, dacă au, dacă nu la fosa septică, vor fi lipite de şcoală, iar pasajul este valabil pentru şcolile vechi, unde nu se poate sparge zidul, ca micuţii să nu meargă la toaletă prin frig şi ploaie, ca până acum.
Dotări de Ev Mediu: simple gropi, scânduri fără uşi, ligheane – chiuvetă şi bidoane – robinet
În Vâlcea, potrivit unei statistici recente a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, 42 de unităţi de învăţământ din peste 20 de localităţi încă mai au veceul în fundul curţii, de tip turcesc, unele fără uşi, şi majoritatea fără apă curentă sau canalizare. Cele mai multe sunt grădiniţe, dar printre ele există şi un liceu cu „dotări de Ev Mediu”. Clădirile, în general, sunt foarte vechi şi au fost renovate pe ici, pe colo, dar nu îndeplinesc normele sanitare. În cazul unora dintre unităţi vorbim despre simple gropi, deasupra cărora se află nişte scânduri pe post de cabine, deşi unele dintre ele nici măcar nu au uşi. Localităţile cu cele mai multe probleme de acest gen se află, în mare parte, în zona sudică a judeţului, cea care contează doar în preajma alegerilor. Spre exemplu, în trei din satele arondate Bălceştiului, cel mai sudic oraş al Vâlcii, şcolile primare şi grădiniţele au closetul în curte. Toaletele sunt insalubre în toate cazurile, iar în unele s-au improvizat nişte uşi, aşa cum întâlnim la şcoala din satul Beneşti.
Clădiri în care nu s-a mai investit de 50 de ani, numărul copiilor fiind în scădere
Primarul din Bălceşti, Constantin Aleca, vede varianta ministrului Teodorovici ca pe o soluţie excelentă şi explică şi de ce nu s-a făcut nimic până acum: „Ar fi minunat să primim aceste containere, că se poate face legătura cu ele direct din clădire, se sparge zidul. Avem soluţii la fiecare şcoală, unde nu există înăuntru toalete şi apă. Clădirile sunt de pe vremea lui Ceauşescu, au peste 50 de ani şi nu s-au mai făcut investiţii în ele, pe parcursul timpului, pentru că numărul copiilor a fost în scădere. S-au tot gândit că vor fi închise, dar iată că încă mai sunt câţiva elevi care le ţin deschise”.
„Nu ştiţi că la noi se ia de la coadă la cap totul”
Deşi este vorba despre şase unităţi de învăţământ în cazul cărora closetele sunt separate de clădirea principală, primarul ne atrage atenţia că acelaşi imobil găzduieşte atât şcoala cât şi grădiniţa, şi prin urmare: „Este vorba, în fapt, de trei clădiri, nu şase, pentru că grădiniţele funcţionează în cadrul şcolilor. Toate se află în cele mai îndepărtate sate de centrul Bălceştiului. Şi vor mai funcţiona câţiva ani de zile”, spune încrezător şeful administraţiei locale, chiar dacă: „Nu au apă nici în interior. Anul ăsta trebuie să mă ocup, ca măcar atât să aibă, să vedem ce bani vom avea, să facem măcar nişte anexe pe lângă şcoli, câteva toalete”. Goruneşti, Beneşti şi Cârlogani, satale cu unităţi şcolare fără aviz de funcţionare, beneficiază de apă curentă, nu şi de canalizare. În schimb, sunt dotate cu puţuri de apă în curtea şcolilor. Pe de altă parte, unităţile de învăţământ se pot lăuda cu alte dotări: „Au, într-adevăr, internet. Nu ştiţi că la noi se ia de la coadă la cap totul. Numai pentru cadastru ne-a luat mai bine de un an ca să obţinem actele, am pierdut multe proiecte. Acum le-am obţinut, mergem înainte”, ne-a mai declarat Aleca.
Containerele nu rezolvă problema autorizaţiilor sanitare
Şeful administraţiei din Bălceşti a recunoscut însă că noile toalete – container nu vor rezolva problema lipsei autorizaţiilor sanitare de funcţionare: „Vă daţi seama că mai trebuie reabilitări. Dacă nu s-a investitit în ele de atâţia ani! Încălzirea se face încă pe lemne, la sobe… Cu totul, în jur de 90 de şcolari şi preşcolari, în toate cele trei sate care mai ţin deschise şcolile şi grădiniţele, sunt în această situaţie”, ne-a mai spus primarul Constantin Aleca.
Cu doamna de mână până la veceul aflat la aproape 100 m depărtare
Nici la Măciuca, liceul teoretic nu a fost prevăzut cu un closet în incinta şcolii, iar o grădiniţă din Tomşani are closetul la o distanţă de 70 de metri depărtare de grădiniţă. Cel mai greu este iarna când copiii au nevoie de toaletă. Fie iarnă, fie vară, copilaşii merg cu doamna de mână până la veceu, apoi se spală în lighean, cu bidonul cu apă. Clădirile vechi, insalubre şi extrem de periculoase pentru copii, sunt folosite de zeci de ani. Educatoarele îi instruiesc pe părinţi, la şedinţe, să-i obişnuiască pe micuţi să-şi facă nevoile acasă, iar la grădiniţă să meargă doar dacă este vorba despre o urgenţă. De altfel, ligheanele pe post de chiuvete şi uşile stricate reprezintă normalitatea pentru sutele de copii din cele peste 40 de şcoli şi grădiniţe vâlcene care n-au nici o şansă să primească autorizaţie sanitară de funcţionare în astfel de condiţii. Sunt şi unităţi de învăţământ unde toaleta, deşi exterioară, dispune de fosă betonată şi de apă curentă din sursă proprie, cel mai des fiind vorba despre o fântână, cum este cazul grădiniţei din Frânceşti, dar şi al şcolii primare din satul Balota – Racoviţa.
„Nu cred, până nu văd containerele de 10.000 de euro”
Despre promisele containere – baie, primarul din Frânceşti – Vâlcea, Daniel Paraschiv ne spune franc: „Până nu văd ceva concret, sunt sătul de promisiuni. Nu mai cred, am o oarecare experienţă şi am învăţat multe lucruri”. La Frânceşti, deşi pe lista DSP Vâlcea apar cinci unităţi şcolare cu veceul în curte, lucrurile au început să se mişte. La cele trei şcoli cu clasele I – VIII şi patru grădiniţe învaţă 420 de copii. Primarul, deşi la primul mandat, a reuşit în trei ani ce alţii n-au sperat în mai multe mandate: „La una din şcoli, Frânceşti, este o lucrare în derulare, care se va finaliza anul acesta. La cea din Mănăileşti – Genuneni, s-au construit toalete în interior, de anul trecut. Dar acolo mai este o grădiniţă, peste drum, aceea nu are closete în interior. Problema este că grădiniţele din Genuneni şi Dezrobiţi, în doi ani de zile, preconizăm că se vor închide, din lipsă de copii. Şi nici nu poţi să investeşti pentru un an sau doi”, mai explică edilul.
„Anual pierdem 40 – 50 de copii”, prin urmare şcolile se închid una câte una
De aceea, s-a luat decizia de a se investi în şcoala din Frânceşti unde, în următorii 10 ani, „cu siguranţă va mai exista activitate”: „Probabil că va rămâne singura şcoală, dacă se merge pe acelaşi trend ca până acum, când anual pierdem 40 – 50 de copii. Se va rezolva situaţia şi la grădiniţa din Dezrobiţi, unde s-au construit toalete în interior, doar că până acum nu au fost racordate, în primul rând pentru că nu exista apă. Am finalizat şi reţeaua de apă. Cum vom avea bugetul, vom rezolva şi această problemă. Va rămâne Coşaniul, dar, cum v-am spus, în doi – trei ani de zile, probabil, o să dispară. Preconizăm că va mai rezista Mănăileştiul încă 4 ani, apoi se vor comosa. Toate clădirile sunt vechi, mai puţin cea din Frânceşti care este începută în anii 70. Celelalte sunt făcute prin anii 50”, a explicat Paraschiv Daniel.
Conexiunea la net, nelipsită
„Este primul mandat, nu pot să vorbesc despre ce au făcut sau nu au făcut alţii. Sunt conştient că nu pot să rezolv eu toate lucrurile. Dar faptul că am reuşit să facă toaletele în incinta a două şcoli este mare lucru. Toate clădirile sunt dotate cu internet”, a mai recunoscut şeful administraţiei locale.
„Programele de finanţare sunt cu dedicaţie pentru Ardeal: stimulăm lenea sau performanţa?”
Acesta s-a arătat deranjat şi de faptul că programele de finanţare pentru unităţile şcolare „sunt făcute cu dedicaţie pentru Ardeal. Am încercat anul trecut să mai băgăm o şcoală pe Axa 10 – cea de la Dezrobiţi. Şi n-am reuşit să atingem punctajul impus. În loc să bagi banii într-o şcoală unde copiii învaţă şi obţii rezultate, ca să faci un punctaj mare trebuie de fapt să ai analfabeţi, repetenţi, corijenţi. Nişte aberaţii până la urmă! În loc să stimulezi performanţa, ce stimulezi, lenea?”
„Cu banii de pe navetele profesorilor puteam face toalete într-o şcoală”
Şeful administraţiei locale mai susţine şi că bani ar fi dacă nu s-ar îndrepta spre alte zone, precum banii de pe navetele profesorilor: „Toată lumea vrea bani, să li se deconteze naveta la timp, că altfel toată lumea ia foc. Eram de acord, când aveau salarii mici. Dar acum? Şi se adună mulţi bani de pe navetă. Cu banii pe doi ani puteam face toalete într-o şcoală. La salariile de acum, vin alţi profesori, dacă acestora nu le mai convine”, ne-a mai spus primarul din Frânceşti – Vâlcea.
Între timp, copiii mor sau rămân blocaţi în closete
Până când lucrurile se vor mişca şi se va face ceva concret, fie din partea guvernanţilor, fie a administraţiilor locale, cei care vor avea în continuare de suferit vor fi tot copiii, în unele cazuri petrecându-se chiar tragedii, cum s-a întâmplat în urmă cu cinci ani într-o comună din Vâlcea. La Alunu, un băiat de 14 ani, a căzut în fosa septică în timp ce se juca în curtea şcolii. A făcut pariu cu colegii că va reuşi să ridice un capac de aproape 100 de kilograme. ŞI a reuşit, doar că atunci când a împins bucata de ciment, s-a dezechilibrat şi a căzut în gol în fosa septică adâncă de doi metri.
Cu o zi înainte, un prichindel de la clasa pregătitoare a fost salvat de pompieri, după ce picioruşul i-a rămas blocat în gaura veceului turcesc din şcoală. Iar cazul de la Alunu, din păcate nu este singular.
În alt judeţ al ţării, în Mehedinţi, o fetiţă de opt ani care a căzut în hazna a murit, iar alte două care au sărit să o ajute, au fost la un pas să sfârşească la fel. Acestea sunt fapte, nu cifre, nu statistici, nu promisiuni.
Sursa: http://ziare.eclub.ro