Actualitate

Câte orașe mai rămân în Gorj dacă se face reorganizarea teritorială propusă de CCIR

Orașele Țicleni, Novaci, Tismana, Târgu-Cărbunești, Turceni și Bumbești Jiu, toate cu mai puțin de 10.000 de locuitori, ar urma să devină comune, dacă s-ar face reorganizarea teritorială propusă de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și de mai multe organizații patronale, pentru reducerea aparatului birocratic.
Principalele măsuri cerute de Camera de Comerț sunt: reducerea numărului de județe de la 41 (plus București) la 15; redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori; redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori; toate instituțiile publice deconcentrate să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.
Dacă această propunere ar fi pusă în practică, Gorjul ar mai rămâne cu 3 orașe din 9 câte sunt în prezent. Este vorba despre Târgu-Jiu, Motru și Rovinari.
„În împrejurările actuale, România nu mai este o destinație atractivă pentru investitorii străini din punctul de vedere al forței de muncă calificate și din cauza retrocedărilor făcute haotic. Astfel, România s-ar putea afla în imposibilitatea de a oferi terenuri pentru deschiderea unor linii de producție, mai ales în contextul în care multe afaceri și-au început relocarea din Asia. Singura atractivitate pe termen mediu și lung a României poate rămâne fiscalitatea redusă susținută de predictibilitate. În această conjunctură complicată, CCIR consideră că există riscul ca, prin adoptarea unor măsuri eronate în ceea ce privește acoperirea găurilor bugetare, mediul de afaceri să devină, dacă nu un țap ispășitor, atunci cel puțin o victimă colaterală”, a explicat Camera de Comerț nevoia reorganizării administrativ-teritoriale.