Actualitate

Cât durează să te alegi cu o amendă dacă n-ai achitat parcarea prin metode inteligente de plată

Mai toate oraşele mari sau reşedinţele de judeţ, dar şi localităţile unde administraţia locală a înţeles că noile trenduri ale tehnologiei reprezintă un beneficiu nu o piedică, au implementat noi sisteme de achitare a parcării. Puţini ştiu însă cum de reuşesc să afle controlorii dacă pentru o maşină parcată s-a achitat taxa şi cât durează în principiu ca să primeşti o amendă.
Din luna martie a acestui an, o serie de noi sisteme de achitare a parcării în zonele de parcare amenajate au fost implementate şi în Râmnicu Vâlcea, de la automate care eliberează tichete de parcare, la plata prin SMS sau prin intermediul aplicaţiei TPark – disponibilă în Google Play, App Store şi Windows Store.
Nu rare sunt situaţiile în care controlorii, precum cei din cadrul Pieţe Prest SA şi agenţii Direcţiei Poliţiei Locale a Primăriei municipiului depistează, avertizează şi sancţionează posesorii de autoturisme care staţionează în locurile amenajate fără să plătească, în ciuda campaniilor de informare derulate şi a indicatoarelor aferente. Mulţi se plâng că fie nu şi-au dat seama că sunt într-o parcare cu plată, fie nu intenţionau să stea prea mult, ori chiar nu au ştiut cum să plătească, în ciuda multitudinii de sisteme. Spre exemplu, în Râmnicu Vâlcea există 803 amplasamente semnalizate corespunzător şi vizibil, verificate în permanenţă.
Puţini ştiu însă cum află controlorii dacă un şofer a plătit sau nu taxa de parcare. Unii chiar mizează pe faptul că pot să nu fie prinşi. Este bine de ştiut că este vorba doar de câteva secunde – atât durează pentru a primi o amendă. Controlorii au o aplicaţie instalată pe smartphone, prin intermediul căreia pot afla imediat dacă un autoturism are sau nu parcarea plătită şi pot tipări un document constatator cu ajutorul unei imprimante portabile.
Sunt oraşe în România, unde amenzile pentru parcarea neplătită sunt de ordinul miilor. La Vâlcea s-a luat măsura ca acestea să fie cuprinse între 200 şi 400 de lei, conform unei hotărâri de Consiliu Local. (HCL nr. 50/2019).
Mare parte din parcările amenajate cu sisteme inteligente de plată se află în zonele populate, precum străzile General Praporgescu (mai multe segmente), General Magheru (mai multe segmente), Constantin Brâncoveanu, bd. Tudor Vladimirescu (BCR), Ştirbei Vodă, Splaiul Independenţei (Stadion), Casa Tineretului, Ostroveni (Ştrand Ostroveni) şi Calea lui Traian – Complex Nord.

Sursa: http://ziare.eclub.ro