Actualitate

Bolnavii din trei centre de îngrijire din Gorj au primit, „după ureche”, medicamente cu efect psihotrop!

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) verifică modul în care s-au administrat medicamentele cu efect psihotrop bolnavilor internaţi în trei centre de îngrijire din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj.
Este vorba de xanax, fenobarbital şi dizepam, medicamente cu regim special, care se eliberează şi se administrează pe bază de reţetă. Astfel, comisia de audit a constatat că unor bolnavi li se administrau în continuare medicamente, cu toate că nu avea prescripţie medicală sau aceasta expirase. Tratamentul era administrat din dozele celorlalţi bolnavi. În cele trei centre vizate de anchetă sunt internaţi aproximativ 280 de bolnavi, adulţi şi copii. „Consiliului Judeţean i-a fost adus la cunoştinţă această sesizare încă din anul 2016. A fost făcută de domnul director Dumitru Cotrună. Compartimentul audit din cadrul Direcţiei a elaborat unele rapoarte în care s-au constatat nişte abateri în aplicarea standardelor aprobate prin Ordinul Ministrului în ceea ce priveşte depozitarea medicamentelor şi evidenţierea modului lor de administrare în concret. Au fost stabilite şi aplicate sancţiuni în acest caz, dar pentru că situaţia a continuat la fel, suspiciunile au fost ridicate în continuare, au fost sesizate organele de Poliţie”, a spus Cristina Rădulea-Zamfirescu, secretarul judeţului Gorj.

„Cei care au greşit vor răspunde”

Laurenţiu Diaconescu, actualul director al DGASPC Gorj, a spus că a pus la dispoziţia procurorilor documentele solicitate: „În sesizare erau semnalate aspecte de natură penală în procedura privind achiziţia, păstrarea şi distribuirea de medicamente cu conţinut stupefiant şi psihotrop la cele trei complexe de servicii. Medicamente cu conţinut stupefiant sunt administrate beneficiarilor în baza prescripţiei medicale date de medicul specialist. Vă spun doar că sper să nu se fi greşit în acest caz. Dacă s-a greşit, evident că cei care au greşit vor răspunde”.

Sursa: http://ziare.eclub.ro