Bărbat scos cu forţa dintr-o şedinţă de consiliu local după ce i-a spus primarului: „N-aveţi habar, domnule infractor!”
Un episod straniu s-a petrecut marţi, 18 februarie, într-o şedinţă de consiliu local în Râmnicu Vâlcea. Un localnic acuză de abuz primăria şi poliţia locală.
Un bărbat care a participat la ultima şedinţă de consiliu local al municipiului Râmnicu Vâlcea a fost scos cu forţa din sală, pe motiv că nu a respectat procedura impusă de un astfel de eveniment. De fapt, aşa cum demonstrează şi una dintre filmările postate ulterior pe reţelele de socializare, devenite virale, vâlceanul l-a jignit pe primar: „Dumneavoastră n-aveţi habar, domnule infractor”, a replicat acesta, când edilulul i-a atras atenţia că nu ştie cine este angajata primăriei care tocmai îi pomenise numele şi cauza.
Vâlceanul făcea referire la cele două dosare de corupţie în care a fost judecat edilul Mircia Gutău. A primit condamnare în ambele, a executat pedeapsa într-unul din dosare, după care a reuşit să convingă CEDO ca respectiva cauză să fie rejudecată, pentru că nu s-a respectat procedura şi a fost achitat. Din acest motiv, Mircia Gutău a dat în judecată statul român de la care aşteaptă acum despăgubiri de 10,5 milioane de euro.
După ce a fost dat afară din sală, Daniel Cîmpeanu susţine că a fost bruscat de poliţia locală, aflată în subordinea primăriei, iar acum vrea să acţioneze în judecată atât poliţia cât şi primăria pentru abuz.
Motivul prezenţei în sala de şedinţe
Unul dintre foştii angajaţi care se află în litigiu cu APAVIL – operatorul regional de captare, tratare, distribuţie şi epurare a apei din judeţul Vâlcea –, Daniel Cîmpeanu, a fost prezent la şedinţa de consiliu local în care s-a dezbătut o cerere din partea acestei companii. Printre asociaţii principali ai operatorului se numără şi administraţia publică locală din Râmnicu Vâlcea.
Situaţia a devenit tensionată în momentul în care a început să se discute despre solicitarea APAVIL şi Pieţe Prest (companie în subordinea Primăriei) de a contracta serviciile unor case de avocatură pentru procese cu foştii angajaţi. Ambele instituţii au mai mulţi jurişti angajaţi al căror rol, cel puţin teoretic, este şi de a reprezenta interesele companiilor în procesele cu terţi.
O angajată a primăriei – reprezentantă în consiliul de administraţie al APAVIL – a început să expună motivele pentru care se face o astfel de solicitare, moment în care a intervenit în discuţie şi fostul angajat, nemulţumit de modul în care se expune cauza. În urma dialogului pe care l-a avut cu primarul, a fost scos din sală, înainte de a apuca să-şi susţină punctul de vedere.
„Infractorii ar trebui să fie evacuaţi, nu oamenii cinstiţi”
Iată cum a decurs dialogul între Daniel Cîmpeanu şi primarul Mircia Gutău. „Îmi cer scuze, dar este o minciună. Eu sunt Cîmpeanu Daniel, iar dânsa nu este reprezentanta APAVIL în procesul meu”. „Habar nu ai. Habar nu ai”, a intervenit primarul. „Dumneavoastră nu aveţi habar, domnul infractor”, a venit replica fostului angajat, moment în care discuţia a luat o altă turnură.
„Vorbeşti când îţi dăm voie. Ieşi afară! Cum îşi permiţi să vii să vorbeşti în timpul şedinţei, fără să ceri voie. Cheamă poliţia!”, a cerut primarul.
„Poliţia să scoată infractorii afară”, a plusat din nou Daniel Cîmpeanu.
Între timp, s-a dezbătut în continuare chestiunea, iar când a apărut un reprezentant al poliţiei locale, fostul angajat al APAVIL a spus: „N-am făcut nimic. Am totul filmat”, motivând că va ieşi din sală când se va încheia speţa.
„Vă rog să nu puneţi mâna pe mine” și „N-aveţi dreptul să mă filmaţi”
Iar situaţia tensionată a continuat: „Vă rog să nu puneţi mâna pe mine. Nu mă mai bruscaţi”, a tot spus Cîmpeanu, până a fost scos cu forţa, cu ajutorul unui alt angajat.
Ulterior, au apărut alţi poliţişti care au încercat să-l intimideze, susţinând că nu are voie să filmeze, nici în incinta Primăriei, nici în curtea acesteia, după care i-au cerut să-i însoţească la sediu, pe motiv că a tulburat ordinea şi liniştea publică.
În curtea Primăriei, pentru că omul tot filma, unul dintre poliţişti l-a bruscat ca să-l împiedice să mai realizeze filmarea. „N-aveţi dreptul să mă filmaţi pe mine”, i-a tot spus acesta pe un ton agresiv.
A doua parte a filmării a fost dată publicităţii miercuri, 19 februarie când Primăria Râmnicu Vâlcea a venit cu un comunicat în care acuză faptul că toată situaţia a fost creată artificial pe fond politic, bărbatul în cauză fiind membru al unui alt partid.
„… spun că accesul cetăţenilor la şedinţele de consiliu local este restricţionat. Minciună! Oricine doreşte poate participa la şedinţele de consiliu, care sunt anunţate public, din timp, prin toate mijloacele de comunicare disponibile. Dar asta nu înseamnă cu nu trebuie respectate nişte reguli care ţin, în primul rând, de bun-simţ, şi abia apoi de regulamentul legislativului municipal de organizare şi funcţionare.
Faptul că un individ, al cărui contract de muncă la Apavil a fost desfăcut pentru absenţe repetate de la locul de muncă, a vociferat şi a proferat injurii în timpul şedinţei de Consiliu Local din 18 februarie nu are nici o legătură cu drepturile cetăţenilor! Faptul că acest individ, (…), a tulburat desfăşurarea şedinţei până la a fi nevoie de intervenţia Poliţiei Locale pentru restabilirea ordinii nu este democraţie”, se mai specifică în comunicatul asumat de primarul Mircia Gutău.
La rândul său, fostul angajat al APAVIL explică într-un textele care însoţeşte una din filmări: „M-am prezentat la şedinţa de Consiliu Local Râmnicu Vâlcea pentru că pe ordinea de zi era un proiect de hotărâre care mă privea direct… Neştiind foarte bine procedura… în momentul în care doamna respectivă mi-a pronunţat numele şi a prezentat trunchiat situaţia mea, am replicat că din sală ar trebui evacuaţi infractorii, nu oamenii cinstiţi”.
Potrivit procedurii, Daniel Cîmpeanu ar fi trebuit să se înscrie la cuvânt, înaintea începerii şedinţei, sau consilierii locali ar fi putut să ceară în locul lui să i se dea cuvântul, fapt care nu s-a întâmplat, nici măcar din partea celor cu care se presupune că este afiliat politic.
Sursa: http://ziare.eclub.ro/