Actualitate

Bărbat cu degerături profunde, ţinut trei zile fără să fie operat, mort în urma unui stop cardio-respirator

Un bărbat de 69 de ani, din localitatea Mătăsari, Gorj, a murit, luni, 10 decembrie, pe masa de operaţie a Secţiei de Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Acesta suferise degerături la ambele picioare. Înainte de ajunge la spitalul din Târgu Jiu, bătrânul a stat timp de trei zile în Spitalul Municipal Motru, unde, susţine familia, nu s-a intervenit în niciun fel pentru a se salva viaţa.
Familia îl acuză medicul Tedor Zavate, de la Spitalul Municipal Motru, fost manager al unităţii medicale, de moartea bătrânului şi pentru că nu făcut nimic pentru a-l transfera la un alt spital ca să fie operat de urgenţă. În schimb, medicul spune că a încercat să-l transfere şi că este o victimă a sistemului.
Bătrânul a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu abia luni dimineaţa, dar era prea târziu.
Daniela Voinescu spune că va depune o plângere penală împotriva medicului Zavate, pe care îl va reclama şi la Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor. „O viaţă s-a pierdut, dar vreau ca altele să fie salvate. Sunt de acord cu dublarea salariilor, cu triplarea salariilor medicilor, dar când sunt acolo opt ore să facă tot ce le stă în putinţă ca să salveze oamenii. Este şocant pentru tine să vezi cât eşti de neputincios în faţa sistemului. (…) Cum pot să stau eu liniştită când mâine poate ajung eu la spital sau copilul meu, iar ei să-mi spună «Asta e»?”.
Medicul Zavate susţine că a luat legătura de mai multe ori cu reprezentanţii Spitalului din Târgu Jiu, dar că s-a refuzat primirea pacientului. Acesta susţine că i-a trimis fotografii unui medic din Târgu Jiu, care ar fi spus că nu se impune transferul pentru a fi operat. Medicul spune că este o victimă a sistemului şi că protocolul spune că pacientul este transferat la un spital fără ca acesta să-şi dea acceptul doar dacă i se pune viaţa în pericol: „Nu i s-a solicitat să-l ducă la spitalul din Târgu Jiu cu maşina personală. I-am spus că unii care au fost acolo nu au fost daţi afară. Concluzia este că aici nu puteam să-i fac nimic, decât transferul, lucru pentru care m-am luptat de două ori. Neputându-mă lupta cu sistemul, am încercat… i-am spus şi ei. I-am spus să-mi obţină un accept de la un medic şi îl trimit. Nu se poate transfera un bolnav la un alt spital decât cu acceptul acestuia sau doar în situaţii care-i pun viaţa în pericol, aşa este o adresă. (…) Nu i-a pus viaţa în pericol. A murit abia acuma. Dacă mi se refuză de către Chirurgie. Au fost şi alte cazuri cu degerături pe care le-am trimis şi ni s-au întors. (…) Credeţi că la Craiova l-ar fi primit? Buba poate că asta este. Ce să fac eu, în afară de pregătire preoperatorie, pentru a-i acorda o şansă pentru o operaţie bună“.
Conducerea Spitalului Municipal din Motru a demarat o anchetă.

Sursa: http://ziare.eclub.ro