Actualitate

Autorul alertei cu bombă în mall-urile din Vâlcea a fost prins

Poliţia Vâlcea a aflat cine este persoana care a alertat la 112 că o bombă a fost amplasată într-un centru comercial din Râmnicu Vâlcea.
Alarma privind amplasarea unei bombe într-un centrul comercial din Râmnicu Vâlcea duminică seara, 12 ianuarie, nu s-a confirmat, după cum a anunţat IPJ Vâlcea. Între timp, a fost identificat şi autorul alertei false – un tânăr de 18 ani din comuna Dăeşti, aflată în vecinătatea municipiului Râmnicu Vâlcea. Nu s-a dat publicităţii până acum motivul pentru care acesta a alertat autorităţile. Dar el va fi sancţionat contravenţional şi cercetat penal. Cert este că, în urma ameninţării sale, aproximativ 3.000 de oameni au fost puşi pe jar: forţe de intervenţie: poliţie, jandarmi, pompieri, SRI, SAS, angajaţii celor două mall-uri din Vâlcea şi cumpărătorii.
Numai în Shopping City Mall s-au estimat că duminică seara se aflau 2.500 de persoane. Alte 300 au fost evacuate din River Plaza Mall. Zeci de oameni au dârdâit aproximativ trei ore în frig, până s-au finalizat cercetările pirotehniştilor, în ciuda păturilor groase aduse de cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Evacuarea în sine a durat aproximativ 15 minute, potrivit adjunctului inspectorului şef al Poliţiei Vâlcea, cms şef Răzvan Giuroiu.
Deşi iniţial s-a crezut că este vorba despre un minor, ulterior s-au confirmat suspiciunile legate de faptul că apelantul este o persoană tânără.
Reamintim că vineri seara, în jurul orei 19.00, forţele de ordine s-au văzut nevoite să evacueze două mall-uri din Râmnicu Vâlcea, după cum prevede planul de acţiune în astfel de situaţii. Persoana care a sunat la 112 a menţionat că într-un centru comercial a fost amplasată o bombă. Cum informaţia cu privire la care dintre cele două centre comerciale face referire nu era sigură, s-a luat decizia ca ambele să fie evacuate şi verificate.
În urma alertei false, tânărul din Dăeşti va fi sancţionat contravenţional. În plus, el este cercetat penal pentru „nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”, aşa cum se obişnuieşte în toate cazurile de acest gen. Mai mult ca sigur însă că se va da neîncepere a urmării penale, întrucât nu a fost găsită nici o bombă. Va rămâne însă cu amenda care poate ajunge la 5.000 de lei pentru alarma falsă şi panica pe care a creat-o în cele două mall-uri vâlcene.
De anul trecut s-a aprobat cadrul legal pentru implementarea rapidă a sistemului de Localizare Mobilă Avansată – AML a celor care apelează Serviciul unic 112. Tot de atunci, legislaţia prevede şi sancţiuni mai mari pentru cei care apelează 112 doar în glumă, atitudine care generează costuri inutile şi pune în pericol vieţile celor care chiar au nevoie de acest serviciu. Amenzile au fost majorate de cinci ori, cuantumul fiind cuprins între 2.500 şi 5.000 de lei.
Shopping City Mall din Râmnicu Vâlcea, poziţionat pe malul râului Olt, este construit pe un teren de aproximativ 12 hectare, are o suprafaţă de vânzare de 7.500 mp, şi s-a dechis în urmă cu doi ani. De aceea i se mai spune şi Mall-ul nou.

Sursa: http://ziare.eclub.ro/