Actualitate

Alertă portocalie în apropierea Parcului Naţional Cozia

Din cauza unui incediu izbucnit marţi seara în pădurile Ocolului Silvic Cozia – Negoiu, pompierii vâlceni s-au văzut nevoiţi să decreteze alertă portocalie.
Vegetaţia uscată dintr-o pădure, aflată pe culmile muntoase care împrejmuiesc oraşul Brezoi, de la intersecţia Văii Oltului cu Valea Lotrului, în judeţul Vâlcea, a fost mistuită de foc.
O autospecială ASAS a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea şi cinci subofiţeri au fost primul echipaj trimis să stingă incendiul. Pentru că exista riscul ca flăcările să se răspândească rapid, cu viteza vântului, s-a luat decizia ca echipajul să mai fie suplinit cu încă trei subofiţeri de pe SMURD.
S-a trecut ulterior la creşterea capacităţii operaţionale nivel III Alertă portocalie, ceea ce s-ar traduce prin faptul că jumătate din personalul liber a fost trimis să stingă flăcările. Alături de pompieri s-au aflat şi pădurarii din cadrul Ocolului Silvic Cozia – Negoiu, dar şi membri ai Serviciilor de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă. Incendiul s-a extins pe aproape un hectar de pădure în punctul Doabra.
„S-a manifestat în zona împădurită, la covorul de frunze şi pe alocuri la coronament, la uscături”, au explicat reprezentanţii ISU Vâlcea după ce incendiul a fost lichidat.
Au rămas să supravegheze zona un echipaj al Gărzii de Intervenţie Brezoi, un altul de la Ocolul Silvic Cozia – Negoiu şi încă unul de la SVSU.
În aceeaşi zonă, în urmă cu şapte ani au fost mistuite de flăcări şapte hectare de pădure de conifere. Cu acea ocazie au acţionat zeci de angajaţi de la Direcţia Silvică Vâlcea, Primăria Brezoi, Parcul Naţional Cozia, Ocolul Silvic Privat Cozia – Negoiu şi voluntari dotaţi cu motofierăstraie şi alte mijloace de primă intervenţie, pentru că exista riscul, destul de mare, ca incendiul să se propage şi la pădurile din Parcul Naţional Cozia, ca şi în acest caz.

Sursa: http://ziare.eclub.ro