Actualitate

Adolescenta selectată printre cei mai buni piloţi din lume

Alexandra Marinescu este din Craiova şi are 18 ani. A urcat de zeci de ori pe podium, a participat în curse alături de echipa lui Michael Schumacher, dar de cele mai multe ori a fost nevoită să revină în ţară pentru că nu mai avea bani să parcurgă toate etapele din competiţii. Tânăra a fost selectată recent din peste 100 de concurenţi din toată lumea să participe la un nou campionat, dedicat exclusiv femeilor.
Alexandra şi-a început cariera la vârsta de 9 ani. Părinţilor nu le trecea prin cap că fata lor va dori să urmeze o astfel de carieră. „În 2008, când avea 8 ani, am fost cu ea la o cursă de karting. Eram la Bistriţa, la bunici. Când ne-am întors în Craiova, timp de un an ne-a înnebunit s-o dăm şi pe ea la karting. Am dus-o la Palatul Copiilor din Craiova, iar profesorul ne-a chemat imediat la o discuţie şi ne-a sfătuit să facem ceva cu fata noastră pentru că el n-a mai văzut aşa ceva, s-o ducem neapărat la competiţii. Eu habar nu aveam ce presupunea asta. Am dus-o şi aşa a început totul”, povesteşte George Marinescu, tatăl Alexandrei.
În primii 2 ani, Alexandra s-a clasat pe locurile 3 şi 4 la toate competiţiile. Era singura fată, dar era şi singurul concurent care nu se putea antrena continuu pentru că în Craiova nu avea unde. Cu toate acestea, în 2011 a devenit vicecampioană naţională la karting, şi a reuşit să se califice pentru prima dată la un campionat mondial. S-a clasat printre primii 20 piloţi în condiţiile în care erau doar două fete şi restul, până la 90, erau baieţi. Din acel moment, numele Alexandrei a început să fie pe buzele celor mai valoroşi piloţi de curse din lume. În 2014, a avut două participări în Campionatul German de Karting, alături de echipa lui Michael Schumacher.
În 2014 a făcut trecerea la monoposturi de formulă, cu 4 curse din 8 câte avea campionatul în seria americană Skip Barber Summer series. La doar 14 ani, era cel mai tânăr pilot din campionat şi singura fată din 34 de participanţi. A reuşit să termine pe 3 o dată, pe 4 o dată şi pe 7 de două ori, ceea ce a pus-o în clasament pe 9, din 34, la final, în condiţiile în care a participat doar la jumătate din curse pentru că nu avea sponsori care s-o susţină.
Lipsa banilor a împiedicat-o pe Alexandra să participe la numeroase competiţii. În 2015, nu a putut face nicio deplasare. În 2016, tatăl a reuşit să strângă câţiva bani şi a înscris-o la Campionatul FIA, în Formula 4 Britanică. Alexandra a fost singurul sportiv care a avut bani să participe la doar 5 zile de antrenament din 30 şi la 2 etape de concurs din 10.
A terminat pe locul 12, iar asta a atras atenţia organizatorilor. „A fost foarte emoţionant. Nimeni nu înţelegea de ce mă retrag, iar mie îmi era cam jenă să spun că la mine în ţară nimeni nu a vrut să mă sprijine. Am primit de la toţi felicitări, iar echipa de Formula 1 Force India m-a invitat să asist la cursa de la Monza din septembrie 2016 din padocul echipei! A fost superb”, a declarat Alexandra Marinescu.
În anii 2017 şi 2018, Alexandra a fost din nou nevoită să stea pe tuşă. Sfârşitul acestui an i-a adus, însă, o nouă speranţă. „A fost înfiinţat campionatul W Series care îşi propune să dea o şansă fetelor pentru prima dată la acest nivel – Formula 3. Noutatea constă în faptul că ei plătesc integral costurile pentru toţi participanţii şi asta înseamnă cel putin 500 000 euro/pilot. Mai mult decât atât, au şi premii în bani – de 1,5 milioane de dolari. Treaba este foarte serioasă. Nume ca David Coulthard, Alexander Wurz, Adrian Newey, Sussie Wolf, toţi din lumea Formulei 1, sunt implicate aici şi vor să selecteze o fată care să acceadă pentru prima dată în ultimii 41 de ani în Formula 1. Campionatul va avea 6 etape şi toate vor fi transmise în toata lumea la tv”, a spus George Marinescu.
Pentru competiţia din ianuarie, Alexandra se va pregăti la Academia Titi Aur. Tânăra are nevoie şi de pregatire pe maşina de Formula 3 pe care nu a condus-o niciodată.

Sursa: http://ziare.eclub.ro