Turiștii nu înțeleg restricțiile muntelui și motivațiile lor
Într-un anotimp ca acesta, când zăpada este suficient de rară ca, la fiecare fulg coborât din cer, să-ți vină să te duci la schi și cu două doage, multă lume uită că muntele are regulile sale și că trebuie respectat, pentru că acesta nu iartă. Chiar și vara auzim frecvent despre dispariții de persoane, despre răniri și chiar, din când în când, despre decese ale unora care s-au dus pe munte ca la nuntă…
Pentru că, primul lucru, când vrei să faci o excursie la munte, este să te pregătești. Să ai echipament adecvat, să ai mâncare adecvată, să fii pregătit de a petrece chiar o parte din timp în condiții de izolare. Astfel că este de neînțeles cum unii, care se declară iubitori ai muntelui, urcă pe coastele acestuia în pantofi de discotecă, în șlapi sau chiar în adidași cu talpă de plastic, aceasta fiind cea mai bună metodă ca să te alegi, în cel mai bun caz, cu un picior scrântit: încălțămintea nepotrivită.
După cum, dacă văd o rază de soare, mulți au tendința să plece pe coastele muntelui îmbrăcați cât mai sumar. De obicei, această neglijență costă întrucât, chiar și vara, vremea pe munte se poate schimba cu mare viteză și poți să tremuri de frig până la cabană sau să stai plouat, ud, până acasă…
Dar cel mai rău este iarna, pentru că, pe lângă problemele obișnuite, un mare pericol care te paște pe munte este avalanșa. Mii de tone de zăpadă pleacă la vale, măturând totul în calea ei. Iar dacă întâmplarea face ca să fii acolo, pericolul poate fi mortal. Știm cu toții recenta situație de la cabana Capra, de pe Transfăgărășan, când un grup de turiști, fără să țină cont de faptul că, iarna, nu degeaba se închid nu doar traseele turistice, ci drumurile din zonă, au rămas blocați până i-au scos salvamontiștii de-acolo! Desigur, situația e ceva mai complicată cu pocinogul acela, dar principalul motiv pentru care au fost pagube (din fericire, doar materiale!) a fost acela că turiștii au ignorat lucruri elementare chiar pentru propria siguranță!
Este obligatoriu pentru orice turist, ghid sau conducător de grup să urmeze cu stricteţe sfaturile şi indicaţiile salvamontiştilor.
Repet, muntele nu înseamnă numai frumusețe și distracție – el poate reprezenta, de asemenea, și un pericol mare pentru cei care nu respectă câteva reguli elementare de protecție…
La munte trebuie să ştii ce, cât şi când să mănânci! Funcţiile organismului într-un marş pe munte suferă continue modificări.
Codul de semnalizare în caz de pericol trebuie cunoscut şi însuşit de toţi turiştii montani.
Turistul de pe munte trebuie să ştie să acorde, la nevoie, primul ajutor medical.
Nu se pleacă în concediu sau în vacanță la munte fără echipamentul adecvat anotimpului.
Înainte de a pleca în excursie sau drumeție pe munte, documentați-vă asupra itinerarului, situației întreținerii marcajelor și asupra prognozei meteo.
Și lista celor pe care un turist trebuie să le cunoască pentru ca să ajungă înapoi, acasă, întreg și sănătos, se lungește. Dar, în principiu, sunt două reguli de care trebuie să se țină cont neabătut: pregătește-te corespunzător și respectă muntele! Pentru că, din păcate, în multe situații, muntele nu-ți mai oferă și a doua șansă…