Politic

O, ce veste minunată!

O veste care pare a fi bună și pentru români vine din partea Uniunii Europene: instituirea salariului minim european! Ideea este ca în toate statele UE toți cetățenii să poată avea „un nivel de trai decent”, spunea Comisia Europeană, în ianuarie a.c. O să fie interesant cum va reacționa actuala guvernare – sinuciderea este exclusă! – când salariul minim va trebui să fie de circa 2.500 de lei NET, aceasta fiind valoarea coșului zilnic de consum pentru un trai (relativ) decent în România! Reamintim că actuala guvernare era străbătută în ultimii ani chiar de ideea DESFIINȚĂRII salariului minim pe economie! Io-te că, de la Bruxelles, „lumina” capătă altă culoare decât i-ar fi convenit PNL-ului: nu este galbenul cadaveric penelist (sau, cum zic oamenii: „cum îi place popii”), ci e roșie-n obraji…
Devine astfel de înțeles și coerentă, în trendul european chiar, propunerea președintelui PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, de creștere a salariului minim pe economie la 800 de euro, despre care face vorbire însuși autorul, pe pagina sa de socializare:
„Inițiativa legislativă depusă de mine în Parlament, care prevede ca salariul minim în România să ajungă la raportul minim de 60% din salariul mediu, reprezintă o anticipare a principiului după care toate țările europene se ghidează în acest moment. Faptul că și europarlamentarii discută o astfel de măsură la nivelul UE, arată că soluția nu este austeritatea. Guvernul actual, prin păguboasa politică pe care o duce, dovedește încă o dată că merge împotriva curentului general, împotriva propriilor cetățeni, împotriva principiilor europene.
Această directivă a UE referitoare la salariile minime, care să garanteze câștiguri minime legale peste pragul sărăciei, va contribui la reducerea inegalităților tot mai mari, atât în interiorul, cât și între statele membre. De acest principiu trebuie să țină cont și guvernanții din România! Propunerea făcută de mine va garanta un trai decent tuturor cetățenilor, motiv pentru care le solicit tuturor colegilor parlamentari să fie de acord ca această inițiativă legislativă să fie discutată în regim de urgență.”
Ce să zicem? Doamne-ajută să le vină și guvernanților actuali mintea de pe urmă a românilor…