Trei cazuri confirmate de gripă în şcolile din Slatina. Copiii au primit tratament antiviral
DSP Olt a anunţat confirmarea prin analize de laborator a trei cazuri noi de gripă, afectaţi fiind elevi din trei şcoli slătinene.
Confirmările au venit după ce pacienţii s-au prezentat la spital cu simptomatologie specifică şi le-au fost recoltate probe care au fost trimise la Instituiul Cantacuzino, rezultatele fiind pozitive. Este vorba de trei fete, cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani, care urmează cursurile în Slatina, fiind vorba de trei şcoli. Pacientele au fost internate la spitalul din Slatina, evouţia fiind favorabilă.
„În data de 23 ianuarie 2020, la nivelul judeţului Olt s-au confirmat trei cazuri de îmbolnăvire prin gripă (sex: feminin, cu vârste cuprinse între 6- 17 ani, mediul urban – jud. Olt, confirmat cu virus gripal tip B, fără condiţii medicale pre-existente, nevaccinate antigripal, frecventează colectivități de învățământ). Toţi pacienţii diagnosticați au beneficiat de tratament specific antiviral (Tamiflu)”, a transmis DSP Olt.
În prezent s-a ajuns la patru cazuri de gripă confirmate, după ce săptămâna trecută a apărut primul caz la o femeie în vârstă de 53 ani, de asemenea nevaccinată, şi în acea situaţie evoluţia fiind favorabilă.
Medicii reamintesc principalele măsuri pe care trebuie să le adoptăm pentru a ne feri de îmbolnăviri:
- Evitarea, pe cat posibil, a aglomerarilor umane si a contactului cu persoanele bolnave.
- Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare).
- Evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la agravarea simptomelor.
- Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.
- Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate. Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o camera corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită).
- Evitarea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne / simptome compatibile cu gripa.
- Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.
Sursa: http://ziare.eclub.ro/