Desfiinţată în 2016, după ce platformele cu peşti din mijlocul lacului au fost distruse de viituri şi zeci de tone de păstrăv au murit, Păstrăvăria Brădişor, aparţinând Direcţiei Silvice Vâlcea, renaşte. De doi ani funcţionează doar la suprafaţă. Renumită în întreaga ţară, mai bine de un deceniu a fost singurul loc din ţară unde s-au reprodus lostriţele, care între timp au fost mutate în Mureş.
Păstrăvăria înfiinţată de comunişti, în Munţii Lotrului, a devenit un simbol al acestei ţări, un brand, fiind cea mai cunoscută la nivel naţional, până când modificările survenite în legislaţia de mediu au făcut să apară breşe într-un sistem care funcţionase până atunci perfect. Inundaţiile din 2014 au provocat complexului pagube de peste 1 milion de lei, aproape 30 de tone de păstrăv au murit atunci. Platformele plutitoare au fost transformate în fier vechi, dar astăzi o lumină încă mai pâlpâie pe malul lacului Brădişor, din zona montană a Vâlcii. Străjuit la nord de Munţii Căpăţânii şi la sud de Munţii Lotru, Complexul Salmonicol Brădişor – Lotru se află în comuna Malaia din judeţul Vâlcea, pe râul Lotru, pe malul stâng al Lacului de Acumulare Brădişor. Înfiinţat acum peste trei decenii, a devenit în scurt timp cel mai mare producător de păstrăv din ţară, cu o capacitate de 140 de tone pe an. Până în urmă cu doi ani, a fost singura păstrăvărie din ţară cu platformă plutitoare, pentru creşterea şi reproducerea păstrăvilor, dar şi singura în care se puteau reproduce lostriţele. Situaţia s-a schimbat radical în urma unei viituri. Şi n-a fost singura problemă: incapacitatea financiară de a reduce pagubele, de a reface platformele distruse şi a le repopula, precum şi lipsa unei autorizaţii de mediu pentru că legea interzice creşterea peştilor în lacuri de unde este alimentată populaţia, au fost la un pas de a pune lacăt pe brandul de la Brădişor.
În ciuda tuturor impedimentelor, pentru prima dată în ultimii ani, păstrăvăria a ajuns să fie profitabilă. Din cauza autorizaţiei de mediu care nu s-a mai putut obţine, s-a renunţat la bazinele plutitoare, care între timp au fost tăiate şi vândute la fier vechi. La suprafaţă, însă, a fost reluat totul de la zero. S-au reamenajat cele 12 bazine, plus clădirea reproducătorilor. Pe lângă bazinele mari există la această oră alte 10 bazine mici. Cele mari au luciu de apă de 130 metri cubi pe fiecare bazin.
Complexul salmonicol de pe Lotru a fost proiectat în 1984 de fostul Institut de Cercetări Navale Galaţi şi a fost pusă în funcţiune 4 ani mai târziu, având două secţii, una la sol şi alta pe Lacul de Acumulare Brădişor.
Potrivit analizelor, calitatea păstrăvului de Brădişor este superioară mărfurilor vândute de turci, bulgari sau italieni. Cu toate acestea, în timp ce România comercializează doar 3.000 tone pe an, turcii vând peste 50.000 de tone de păstrăv.
Sursa: http://ziare.eclub.ro