Deputatul independent Remus Borza a avut o discuție cu Lia Olguța Vasilescu. Acesta a ținut să o felicite pe actualul ministru al Muncii, dar i-a transmis și trei solicitări de care ar trebui să se ocupe.
„E o discuție pe care am avut-o cu Lia Olguța Vasilescu. E omul săptămânii, la fel ca și Dăncilă. Îmi place la Olguța Vasilescu, nu sunt un fan de-al ei, dar e smardoaică, e bărbată, are curaj care le lipsește multor bărbați de stat.
I-am spus că o susțin, în următoarele condiții: a avut dreptate cu legea salarizării unitare care a venit și a nivelat. Are logică și acest transfer al contribuțiilor de la angajator la angajat. De ce? Pentru că era 157.000 de firme în România, din aproximativ 600.000 de firme active, care nu plăteau reținerile la sursă, contribuțiile, CAS și CASS. Erau afectați aproximativ 2 milioane de salariați. Aproape jumătate din numărul de salariați.
Totatul restanțelor la bugetele de stat: 18 miliarde de lei neplătiți, în contul asigurărilor de sănătate și de pensie. Era normal? Trecând la salariat, te duci la patron și îl tragi de mânecă. Acum ai fluturașul și stii, atâta e CAS-ul, atâta e CASS-ul, te duci și-l tragi de mânecă pe patron. Efectul tuturor acestor măsuri a fost crearea a 270.000 de locuri de muncă. Înseamnă enorm!”, a declarat Remus Borza la DC News.
Comparație cu SUA
Totodată, deputatul independent a făcut și comparație cu SUA, cea mai mare economie a lumii, cu un PIB uriaș față de cel al României.
„America, că tot ne uităm la SUA și îi așteptăm pe americani de 100 de ani, vorbim de cea mai mare economie a lumii, știți cât are PIB-ul? 18.000 de miliarde de dolari! România are 200 de miliarde de euro anul acesta. Populație? 323 de milioane de locuritori versus 18-19 milioane cât avem noi acum. Ați citit Starea Națiunii, discursul lui Trump de acum 3 săptămâni? Câte locuri a reușit cea mai mare economie a lumii să creeze anul trecut? 227.000 de noi locuri de muncă. România, negru sub unghie față de PIB-ul Americii, 270.000 de locuri, și tot nu e bine?!
În America, tot din Starea Națiunii (nr. – discursul lui Donald Trump), în 2017, a fost cea mai spectaculoasă creștere a veniturilor salariale de la criza din 2008. Venitul salarial a crescut cu 2,9%. Anul trecut, în România, am avut creștere în jur de 22%”, a mai precizat Remus Borza.
Trei solicitări către Olguța Vasilescu
Deputatul independent a mai precizat că, în urma discuției pe care a avut-o cu Lia Olguța Vasilescu, i-a solicitat trei lucruri de care ministrul Muncii ar trebui să se ocupe cât mai rapid.
„Evident, am votat împotriva moțiunii, am felicitat-o pe Olguța Vasilescu și am încurajat-o să mai facă niște lucruri, trei anume:
1. Situația persoanelor cu dizabilități. Avem 785.000 de români care încasează acest ajutor. Jumătate din ei și-au obținut în mod fraudulos certificatul de handicap. Acolo trebuie o inventariere și o evaluare a tot ce înseamnă acest fond de certificate. Pușcărie pentru toți cei care fraudează statul. Și pentru cei din Comisie, care s-au lăsat cumpărați și mituiți, și, evident, pentru titularul posesor al acelui certificat pe nedrept.
2. Situația pensiilor speciale. Avem 170.000 de privilegiați. Sunt mulți ciocoi pe la MAI care ajung generali la 35 de ani și la 44 de ani au obosit de muncă și intră la pensie. Vorbim de 170.000 de pensii speciale din 5,2 milioane de pensionari, cam acesta e numărul de pensionari din România. Cei 170.000 de pensionari, mănâncă 8 miliarde de lei. E foarte mult! Din 98 de miliarde, e aproape 10% din cheltuiala totală. Nu-i normal ca unii, după ce nu s-au omorât cu munca, că toți vin din zona asta, de ordine publică, din MAI, MApN.
În ultimii 10-20 de ani când s-au pensionat flăcăii ăștia, nu am avut războaie, nici Poliția Română nu a fost prea solicitată. Nu-i normal să ieși la pensie, la 45 de ani, cu 7-8, chiar peste 10.000 de lei. Sigur, avem vreo 7.000 civili, pe zona de informații încă vreo 10.000, preponderent din sistemul judiciar. Gura păcătosului, adevăr grăiește. Vă mai aduceți aminte, predecesoara domnului Tudorel Toader, doamna Raluca Prună, spunea că sunt peste 60 de pensionari din sistemul judiciar cu pensii de peste 100.000 de lei? Adică peste 20.000 de euro pensie. Sigur, nu a avut dreptate, nu sunt cu 100.000 de lei, dar sunt în jur de 43.000 de lei, care înseamnă aproximativ 10.000 de euro. Evident că e o anomalie care trebuie corectată. Emil Boc a fost singurul politician responsabil care a anulat aceste privilegii. Apoi au fost date înapoi. Nu e echitabil, moral, just.
3. Al treilea punct sunt șomerii. Nu văd nicio logică, câtă vreme România bubuie, câtă vreme săracii patroni din mediul privat, antreprenorii români, caută în disperare să angajeze și trântorii noștri stau la 20 – 30 – 40 de ani acasă și freacă toată ziua telecomanda. Și aici, să nu mai dai necondiționat ajutor de șomaj. Ai refuzat de 2 ori un loc de muncă? La revedere, ieși din sistemul de asistență de șomaj. Trebuie să punem presiune pe oamenii care sunt în deplinătatea vârstei și a puterilor fizice să mai și muncească nu doar să stea cu mâna întinsă. Înțeleg, în vremuri de criză, statul trebuie să fie mama tuturor răniților, dar nu când economia are nevoie”, a concluzionat Remus Borza, la DC News.