Actualitate

Unde şi de când ar urma să funcţioneze primele „aprozare” promise de ministrul Petre Daea

Producătorii români ar putea livra legume şi fructe, dar şi produse procesate după metode tradiţionale, într-un lanţ de magazine administrat de Casa de Comerţ Unirea, începând din acest an, primul magazin fiind în lucru.
Primul magazin destinat comercializării exclusiv de produse obţinute în micile ferme din România ar putea fi deschis în aproximativ o lună, în Slatina, reşedinţa judeţului cu cei mai mulţi legumicultori beneficiari ai programului Tomata, peste 6.000. Proiectul care vizează înfiinţarea unui lanţ de magazine de producător, administrate de stat, prin Casa de Comerţ Unirea, despre care a vorbit în campania pentru Alegerile Europarlamentare ministrul Agriculturii, Petre Daea, dar şi preşedintele de atunci al PSD, Liviu Dragnea, nu a fost abandonat, a declarat consilierul ministrului Daea, olteanul Florin Ciobanu. Termenul avansat iniţial pentru deschiderea acestor magazine, respectiv mijlocul lunii octombrie, va fi însă depăşit.

80 de magazine în toată ţara

Proiectul prevede înfiinţarea, până la sfârşitul anului viitor, a unei reţele de cel puţin 80 de magazine în toată ţara şi a unui sistem de colectare de la producătorii locali. În Olt s-a stabilit deja amplasarea a patru corturi, în bazinele legumicole ale judeţului (Pleşoiu-Strejeşti, Urzica, Vădăstriţa şi Izbiceni), de unde vor fi colectate legumele şi fructele produse de fermierii membri ai cooperativelor înfiinţate şi care şi funcţionează. Calitatea de membru într-o cooperativă va fi, de altfel, condiţia pentru a livra în reţeaua de magazine ale Casei de Comerţ, a mai spus Ciobanu. Până la finele acestui an vor fi înfiinţate primele magazine, în Slatina, Craiova, Piteşti, Bucureşti şi Sibiu, urmând ca reţeaua să fie ulterior extinsă. Concomitent va trebui să devină funcţională şi colectarea, sortarea şi depozitarea, soluţia amplasării celor patru corturi fiind una temporară, până la construcţia de depozite care s-ar putea face de către cooperative în următorul exerciţiu financiar, cu sprijin european.

„Casa de Comerţ este funcţională, a primit buget…”

Primii paşi pentru deschiderea primului magazin în care se vor comercializa fructe şi legume proaspete, dar şi produse realizate în fermele locale, ar fi fost deja făcuţi, a mai spus consilierul ministrului, care spune că a devenit funcţională Camera de Comerţ Unirea, având buget şi făcând deja angajări. Prin acest organism s-au achiziţionat corturile în care vor fi aduse produsele, dar şi maşinile de transport autorizate pentru acest tip de marfă. În Slatina ar fi pe final negocierile pentru închirierea unui depozit construit, dar nefolosit până acum, şi pentru spaţiul în care va fi amenajat primul magazin. Acesta a fost ales din trei variante, urmărindu-se să aibă şi posibilitate de parcare, în cele din urmă fiind ales spaţiul din spatele fostului Cinema „Alutus”, respectiv un spaţiu aparţinând familiei Vâlceleanu, în care a funcţinat cu ceva ani în urmă tot un magazin alimentar. „Nu are nicio legătură cu persoana, a fost ales având în vedere criterii legate de dimensiune, de facilităţi, de amplasare”, a spus Ciobanu. Magazinul va fi deservit de 6-8 persoane, care vor lucra în două schimburi, în schema de personal fiind prevăzută inclusiv funcţia de şef de magazin. „Aceasta va fi sarcina Casei de Comerţ, să selecteze personalul, va fi o procedură transparentă. (…) Colectarea şi sortarea o vor face cooperativele”, a mai spus Ciobanu. Magazinul din Slatina va fi aprovizionat în principal cu produse ale fermierilor din Olt, Dolj şi Teleorman. Fermierii care vor să intre într-o asemenea relaţie contractuală vor putea alege dacă vor livra doar pentru magazinele statului sau şi pentru marile lanţuri de magazine, cele patru cooperative funcţionale din Olt având deja contracte în derulare cu marii retaileri. De asemenea, a mai precizat Ciobanu, fermierii care încă nu s-au asociat în cooperative sunt invitaţi să o facă şi să intre, ulterior, în relaţii contractuale pentru a livra în reţeaua de magazine de producător. Casa de Comerţ Unirea, pe de altă parte, ar urma să-i ajute pe fermieri nu doar să-şi desfacă produsele, ci şi să îşi procure sămânţa şi celelalte produse necesare, a mai spus Ciobanu. Cât despre preţuri, acestea nu vor fi neapărat mai mici decât în supermarket-uri, ci, cel mai probabil, vor fi comparabile cu cele din pieţele producătorilor.

Sursa: http://ziare.eclub.ro