Actualitate

Un primar PSD din Dolj a câştigat de două ori alegerile, deşi avea calitatea de inculpat. Abia acum ajunge în faţa magistraţilor

În acelaşi dosar este cercetat şi un fost viceprimar de la PNL. Faptele sunt din 2012, dar procesul pe fond începe abia acum. Procurorii au început cercetările în urmă cu nouă ani, când au constatat că în comuna Gherceşti, chiar înainte de alegeri, s-au mutat 222 de oameni în 13 case. Aceştia susţin că edilul-şef ar fi „aranjat” mutarea a 179 de votanţi şi a câştigat Primăria la o diferenţă de 118 voturi.
În 2012 s-a vorbit mult despre alegerile din localitatea doljeană Gherceşti, situată la doar 7 kilometri de Craiova. Pentru fotoliul de primar au candidat atunci Cornel Păpăroiu (PSD) şi Aurel Stan (PNL), iar câştigător a fost declarat social democratul. Acesta a obţinut 800 de voturi, iar contracandidatul său, 682 de voturi. Încă de la început, procurorii au avut suspiciunea că alegerile ar putea fi fraudate întrucât au stabilit că înainte de alegerile din iunie 2012, în numai cinci luni, s-au mutat în Gherceşti nu mai puţin de 526 de persoane, adică o treime din cetăţenii care s-au prezentat la vot. Şi presa a arătat la vremea respectivă că în unele case se mutaseră peste noapte cu vize de flotant şi câte 30 de persoane. Cercetările procurorilor nu l-au vizat, însă, doar pe primarul Cornel Păpăroiu ci şi pe contracanditatul său Aurel Stan, la acea vreme viceprimar din partea PNL, dar şi pe doi foşti funcţionari din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (SPCEP) Craiova.

Ce au stabilit procurorii

În privinţa primarului Cornel Păpăroiu, anchetatorii menţionează în rechizitoriu: „Inculpatul Păpăroiu, intenţionând să candideze la alegerile locale din data de 10 iunie 2012, a luat hotărârea infracţională de a mări artificial numărul alegătorilor prin obţinerea unor vize de reşedinţă în comuna Gherceşti pentru mai multe persoane – prieteni, rude sau persoane care deţineau în comună imobile, dar domiciliau în Craiova -, în scopul câştigării alegerilor locale”. În total, procurorii au stabilit că 179 de oameni cu drept de vot au primit vize de flotant. Şi contracandidatul lui Păpăroiu ar fi încercat să-şi aducă în comună oameni care să-l voteze. „Aurel Stan a apelat la fratele său şi la un verişor, dar şi la alte cunoştinţe, ca să convingă diferite persoane să obţină vize de reşedinţă în comuna Gherceşti pentru a-l sprijini cu voturi la alegerile locale”, se arată în acelaşi rechizitoriu. Primarul şi viceprimarul aveau fiecare câte un „aliat” angajat la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (SPCEP) Craiova. „Activitatea infracţională a inculpaţilor şi-a atins scopul datorită inculpaţilor Smaranda Marius Gabriel şi Guşe Elena Alina, care, în perioada premergătoare a alegerilor locale din iunie 2012, au primit, verificat, înregistrat şi actualizat un număr de 526 de cereri fără a verifica corespondenţa fizionomiei solicitantului cu fotografia din actul de identitate prezentat, fără a verifica documentele prezentate şi certitudinea datelor înscrise de solicitant“, mai spun procurorii în acelaşi rechizitoriu. Dosarul a ajuns pe masa magistraţilor, dar inculpaţii au reuşit, prin avocaţii lor, să amâne judecarea de zeci de ori şi să atace aproape fiecare paragraf din rechizitoriul procurorilor. Între timp, primarul Cornel Păpăroiu a reuşit să câştige fotoliul de primar în Gherceşti de două ori: în 2012, dar şi în 2016. Într-un final, magistraţii Curţii de Apel Craiova au dispus începerea procesului: „Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Păpăroiu Nolică Cornel şi Smaranda Marius Gabriel. În temeiul art. 346 alin. 2 Cod de procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală” Primarul Cornel Păpăroiu şi ceilalţi 3 inculpaţi din dosar sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals. Deocamdată, nu s-a stabilit data când va începe procesul.

Sursa: http://ziare.eclub.ro