Actualitate

Strigătul disperat al medicilor de familie: „Suntem din ce în ce mai puţini”. Gestul care-i transformă în pacienţi COVID

Numărul medicilor de familie afectaţi de SARS-CoV-2 este în continuă creştere, iar foarte mulţi se contaminează în relaţia directă cu pacienţii care le ascund că au anumite simptome din teama de a nu fi internaţi în spital.
Un medic de familie în vârstă de 65 ani, care avea cabinetul în orăşelul oltean Potcoava, s-a infectat cu SARS-CoV-2 în timpul unei consultaţii la domiciliu. Medicul a decedat cu câteva zile în urmă, iar cel de-al doilea medic de familie din localitate se află internat în spital, cu acelaşi diagnostic de COVID-19. Din păcate, riscul ca şi alţi colegi medici şi personalul din cabinetele acestora, dar şi pacienţii care vin pentru alte afecţiuni, să se infecteze este imens, atrage atenţia medicul de familie Marius Puenea. „Medicii se contaminează la domicilii, la persoane care ascund faptul că ei au febră, că au avut frison, că n-au gust, că n-au miros… Ne cheamă pentru imobilizări, dureri mari pentru care trebuie administrat tratament injectabil, pentru un salt hipertensiv, pentru o stare de rău, dar uită să mai spună şi că au febră-frison“, atrage atenţia medicul, amintind evenimentul trist al morţii colegei sale. „Doamna doctor aşa s-a infectat, acasă. Cabinetele sunt aerisite, noi avem norme de protecţie, distanţăm, dezinfectăm după fiecare persoană. Dacă ei ne cheamă pe noi acasă, cum s-a întâmplat, într-o cameră neaerisită, fără să poarte mască, gândiţi-vă la ce ne expun. Este o rugăminte din partea medicilor – să ne protejeze, să stabilească contacte telefonice, să nu pătrundă în cabinet alături de persoane bătrâne, bolnave, care aşteaptă după reţeta de cronic, iar ei să fie cu afecţiuni respiratorii sau simptome tipice COVID. Noi suntem destul de obosiţi şi poate din cauza asta, imunitatea scăzută şi oboseala, nemâncatul la timp, am ajuns să facem forme grave de COVID“, spune medicul, care a trecut, la rândul său, relativ recent printr-o formă destul de gravă a bolii.

„Noi încă mai putem ţine în frâu ca spitalele să nu intre în colaps“

În această fază a evoluţiei pandemice, medicii de familie au fost, la rândul lor, aruncaţi în prima linie a frontului anti-COVID, deşi nu beneficiază de aceleaşi echipamente de protecţie. În sarcina lor cade acum şi monitorizarea pacienţilor cu forme uşoare sau medii de boală, iar dacă se comunică bine, aceşti pacienţi au evoluţii favorabile şi se evită internarea în spital care pare să fie cea mai mare teamă a unui pacient cu test pozitiv pentru SARS-CoV-2. „Am pacienţi care, foarte frumos, au sunat la 112, au spus că au vorbit cu mine, le-am dat reţetă, au avut probleme respiratorii, am adăugat antibiotic, am adăugat dexametazonă, a fost bine, a dat Dumnezeu să iasă din perioada de risc şi o persoană la 50 de ani, care de-abia se mişca, deja în două zile a fost mult mai bine. Clar, dacă era o problemă mai mare, îmi transmitea şi sunam la ambulanţă“, detaliază medicul cum ar trebui să se desfăşoare relaţia medic-pacient în cazul unei suspiciuni COVID-19.
Dr. Puenea explică faptul că la primul semnal de alarmă pacienţii ar trebui să se consulte cu medicul lor, telefonic, şi să urmeze calea de a suna la 112 pentru ca un echipaj al ambulanţei să se prezinte pentru recoltarea probei. Dacă simptomatologia indică o situaţie mai gravă, greu de evaluat prin consultaţia la distanţă, transportul la spital, pentru evaluare de specialitate, este demersul firesc. „Mai bine se poate face evaluarea într-un serviciu de urgenţă şi pentru celelalte rămânem noi în stare să-i vedem pe cronicii aceia mulţi, care nu mai pot merge la spital. Dacă acelora le lipseşte un medic, boala lor se decompensează şi clar vor ajunge la spital. Noi încă mai putem să ţinem în frâu ca spitalele să nu intre în colaps. Dar noi trebuie să fim apţi pentru aşa ceva. Suntem din ce în ce mai puţini“, avertizează dr. Puenea, care îi linişteşte pe pacienţi: „Când ajung la spital sunt testaţi, sunt văzuţi de un medic specialist care este echipat cum trebuie, fac nişte investigaţii în Urgenţă, fac o radiografie dacă au probleme şi pot merge acasă şi ulterior primesc şi rezultatul la test. Nimeni nu-i internează împotriva voinţei lor“, a mai spus medicul.

Semnele care indică agravarea stării

Pe de altă parte, acei pacienţi care aleg să se trateze la domiciliu, dar ascund, din aceeaşi frică, medicului care îi monitorizează agravarea stării lor, îşi fac un rău imens. Medicul spune că a tratat la domiciliu aproximativ 20 de pacienţi şi unul singur a ajuns la spital, în urma unui atac de panică. Pentru pacienţii confirmaţi care se tratează la domiciliu medicul a făcut şi o listă scurtă a simptomelor grave care necesită transferul la spital: „persoane cu crize de tuse, inapetit neselectiv, care obosesc şi când merg la toaletă, şi când mănâncă, şi când vorbesc, deja, dacă ar avea un pulsoximetru, ceea ce ar fi de dorit, s-ar putea face o evaluare şi să ştie că atunci când saturaţia a scăzut undeva la 90-91 trebuie să meargă la spital“, a conchis medicul.

Sursa: http://ziare.eclub.ro/