Actualitate

Sentinţa desfiinţată la CEDO, privind condamnarea la închisoare a primarului Mircia Gutău, a fost dată de un complet din care a făcut parte Livia Stanciu

Mircia Gutău, actualul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, a fost achitat la CEDO într-un dosar de corupţie pentru care a făcut închisoare. Sentinţa de condamnare la închisoare a lui Gutău a fost dată în 2010, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de un complet din care a făcut parte şi Livia Stanciu, actual judecător al Curţii Constituţionale a României.
Mircia Gutău este primul primar din România achitat într-un dosar de corupţie, după ce a făcut închisoare. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a sancţionat România, stabilind că primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gătu, a fost condamnat cu încălcarea art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, privind dreptul la un proces echitabil şi la apărare. Condamnarea definitivă a lui Mircia Gutău a fost decretată în 2010 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Din completul de judecată al ÎCCJ care l-a condamnat pe Mircia Gutău la 3 ani şi 6 luni pentru corupţie, după ce în prealabil fusese achitat pe fond şi în apel, au făcut parte trei judecători – Livia Stanciu, Ana Hermina Iancu şi Vasile Alicsandri. Decizia (nr. 273, din dosarul nr. 698/57/2008) a fost dată la 27 ianuarie 2010. O zi mai târziu, pe 28 ianuarie 2010, Gutău a intrat la închisoare, de unde a ieşit pe 14 septembrie 2011. În prealabil, a mai fost arestat preventiv pentru patru luni şi în 2006, în acelaşi dosar, fiind acuzat că a cerut mită pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren din Râmnicu Vâlcea. Înainte de decizia ÎCCJ, Gutău a fost achitat de primele două instanţe – Tribunalul Alba Iulia şi Curtea de Apel Constanţa. După decizia CEDO, dosarul lui Gutău s-a întors spre rejudecare la Curtea Supremă, în aprilie 2018. Pe 29 octombrie 2018 s-a decis, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, achitarea lui Mircia Gutău în dosarul de corupţie în care a fost judecat la închisoare.
Mircia Gutău, primar la Râmnicu Vâlcea pentru al treilea mandat, din partea PER, a declarat pentru Adevărul că s-ar fi făcut mari presiuni asupra acestui caz: „Între timp, cea dintâi a devenit preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar după două mandate în această funcţie, a fost numită judecător al Curţii Constituţionale a României”, a spus Mircia Gutău, referindu-se la Livia Stanciu. Gutău susţine acum că „fiecare trebuie să plătească pentru greşelile sale: denunţătorul pentru denunţ mincinos, procurorii pentru că, după părerea mea, se încadrează la abuz în serviciu, judecătorii pentru eroare judiciară” şi că urmează să intenteze un proces în care să ceară daune. Din cei trei judecători a rămas doar Livia Stanciu împotriva căreia se poate îndrepta, pentru că Hermina Iancu a făcut opinie separată, considerând că fapta săvârşită de Mircia Gutău nu există, iar Vasile Alixandri, al treilea membru al completului, a decedat între timp. Livia Stanciu a fost numită în fruntea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de către preşedintele Traian Băsescu, pe 17 septembrie 2010. După două mandate, în 2016, a ieşit la pensie. În acelaşi an, a fost numită de către Klaus Iohannis judecător în cadrul Curţii Constituţionale a României.

Sursa: http://ziare.eclub.ro