Actualitate

Scandal la Ambulanţa Vâlcea, după ce doi angajaţi au fost testaţi pozitiv la COVID 19. Neconcordanţe între acte şi declaraţii

Încă două persoane au fost testate pozitiv la virusul COVID 19. Numărul persoanelor contaminate în judeţul Vâlcea se ridică astfel la 17.
Suspectaţi de infectare cu noul coronavirus, după ce au intrat în contact direct cu un pacient provenit dintr-o secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SAJ) Vâlcea, unde s-au descoperit persoane contaminate, testele pentru doi angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea au ieşit pozitive, miercuri, 15 aprilie.
Este vorba despre un cuplu, soţ – soţie, ea femeia de serviciu, el ambulanţier.
Tatăl ambulanţierului a fost pacient în Secţia ORL a Spitalului Judeţean Vâlcea, închisă după ce trei cadre medico-sanitare au fost confirmate pozitiv.
Scandalul la SAJ Vâlcea a izbucnit după ce s-a constatat că există neconcordanţe între documente, declaraţii şi alte dovezi, în sensul că una declară angajaţii de la Ambulanţă şi alta apare în acte.

Angajaţii acuză: „Este o minciună. Să se uite pe camere!”

Potrivit personalului de la Ambulanţă, cei doi soţi au mers în continuare la serviciu şi după ce Secţia ORL a Spitalului Vâlcea a fost închisă, iar tatăl/socrul – pacient aici – a fost trimis acasă, aceştia locuind împreună. Numai că, în acte, cei doi apar în perioada respectivă ca fiind în izolare la domiciliu.
„Ieri (14 aprilie – n.r.), la un control făcut la noi, la Ambulanţă, de către cei de la Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea şi Prefectura Vâlcea, femeia de serviciu figura ca izolată de luni şi marţi (6 şi 7 aprilie). Este o minciună! Marţi, 7 aprilie, ea a făcut curăţenie în birouri, în prezenţa noastră, a angajaţilor TESA”, a declarat pentru publicaţia „Indiscret în Oltenia” un angajat al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea, Constantin Andronie.
Potrivit aceleiaşi surse, autorităţile aflate în control au preferat „să se ia” după înscrisuri şi nu după declaraţiile angajaţilor. Unul dintre aceştia a sugerat organelor de control să verifice situaţia pe camerele de supraveghere video.

Autorităţile contrazic personalul de la Ambulanţă

Autorităţile vâlcene au confirmat faptul că cei doi angajaţi ai SAJ Vâlcea „au avut contact apropiat cu un pacient externat din secţia ORL la data de 1.04.2020 (grad de rudenie tată-fiu)”.
Acestea susţin însă că s-a luat măsura izolării din data de 6 aprilie, şi nu din 7 aprilie, aşa cum afirmă angajaţii de la Ambulanţa Vâlcea: „În data de 6.04.2020, un cadru medical din Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea – secţia ORL a fost diagnosticat pozitiv la testare, ca urmare s-a dispus măsura de izolare la domiciliu pentru toate persoanele contacte, inclusiv persoanele menţionate mai sus”, adică atât tatăl ambulanţierului, cât şi cei doi angajaţi de la Ambulanţă.
„Din monitorizarea medicului de familie, a rezultat că persoana externată (tatăl ambulanţierului – n.r.) este afebrilă, asimptomatică, cu o stare bună de sănătate până în prezent (13 aprilie – n.r.)”, au mai precizat reprezentanţii Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.

Memoriu către mai multe instituţii

După ce Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea a solicitat izolarea la domiciliu a celor doi angajaţi de la Ambulanţa Vâlcea, iar angajaţii de aici au realizat că cei doi, care la vremea respectivă erau suspecţi de coronavirus, s-ar putea să-şi fi contaminat colegii când au venit la serviciu, în data de 10 aprilie, au înaintat un memoriu către mai multe instituţii. Actul a fost transmis către Ministerul Sănătăţii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Prefectura Vâlcea şi DSP Vâlcea, în acesta precizându-se că cei doi colegi suspectaţi s-au aflat la serviciu inclusiv în data de 7 aprilie.
Spusele angajaţilor sunt confirmate şi de către directorul Serviciului de Ambulanţă Vâlcea, Dan Pădureanu. Potrivit unei declaraţii obţinută de publicaţia „Gazeta Vâlceană”, acesta a menţionat că abia în 7 aprilie s-a cerut ca personalul suspectat să intre în carantină şi a specificat că la acea dată aceştia nu prezentau simptome.
Ulterior acestei date,a mai precizat Pădureanu, cei doi soţi „au început să aibă febră”, motiv pentru care au fost testaţi, alături de toate cadrele cu care au intrat în contact.

Stări febrile după o săptămână

Reprezentanţii Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiie Vâlcea recunosc şi în data de 12 aprilie, „DSP Vâlcea a fost anunţată de către SAJ Vâlcea despre apariţia simptomelor (febră) în cazul celor două persoane izolate”, moment în care „au fost recoltate probe care momentan sunt în lucru”.
Rezultatul acestora a venit miercuri, 15 aprilie, când s-a confirmat că cei doi soţi de la Ambulanţa – Vâlcea sunt contaminaţi cu COVID 19.

Directorul de la Ambulanţa Drăgăşani şi doi angajaţi, în izolare

Scandalul de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă survine după ce la Ambulanţa Drăgăşani, la finele lunii martie, s-a descoperit că două angajate au omis să spună că locuiesc împreună cu o persoană venită din Anglia. Este vorba despre o mamă şi o fiică – femeie de serviciu şi asistentă, iar persoana venită din afară era fiul primei şi fratele celei din urmă – angajată doar de câteva luni în cadrul acestui serviciu.
Mai mult, tot la Ambulanţa Drăgăşani, de marţi, 14 aprilie, directorul unităţii, împreună cu doi angajaţi – un ambulanţier şi o asistentă, au intrat în izolare la domiciliu, după ce au transportat la Vâlcea un pacient confirmat cu COVID – 19, potrivit unei informaţii apărute în publicaţia „Indiscret în Oltenia”.
Aceştia au fost carantinaţi, după ce pacientul a murit, fiind primul deces înregistrat în Vâlcea, cu coronavirus. Nu se ştie nimic despre contacţii direcţi ai acestuia – soţia, fiul şi iubita acestuia, alături de care locuia.

Sursa: http://ziare.eclub.ro/