Actualitate

Protest al profesorilor şi elevilor de la Liceul de Arte împotriva desfiinţării unei clase de arhitectură

Profesori, elevi şi părinţi ai elevilor de la Liceul de Arte din municipiul Târgu Jiu au protestat, ieri, în faţa unităţii de învăţământ, după ce au primit informaţia că clasa a IX-a de arhitectură se va desfiinţa, iar această specialitate ar urma să fie eliminată, mai ales că nu există la un alt liceu de profil din judeţul Gorj
Elevi ai liceului au venit cu pancarde. Părinţii au protestat şi ei alături de profesori şi elevi. „Am venit ca să mă alături profesorilor şi elevilor de la acest liceu. Sunt trei clase cu trei profiluri diferite. Aceste specializări nu se mai regăsesc în alte licee din judeţul Gorj. Atunci când se fac aceste tăieri, cred că trebuie întrebaţi părinţii către ce liceu vor să se îndrepte copiii lor. Ce fac copiii care vor să vină către teatru sau arhitectură? Aici este problema, pentru că nu există o altă specializare de acest fel, în alt liceu. Aş fi înţeles că tăiem de la acest liceu o clasă, dacă sunt două de teatru. Atunci aş fi înţeles. Ce vor face copiii care s-au pregătit pentru acest liceu? Vorbim de aceste aspecte negative în oraşul lui Brâncuşi, care trebuie să promoveze arta”, a spus Adela Vlădoiu, preşedintele comitetului de părinţi de la liceul de artă şi reprezentant în consiliul de administraţie.
Florin Berculescu, profesor şi dirijor al Orchestrei de cameră „Lyra Gorjului”, a spus nu se pot desfiinţa clase de la un liceu de arte într-un oraş care se doreşte cultural: „Acest liceu de artă este înfiinţat în urma unei lungi tradiţii a şcolii de muzică. Sunt rezultate foarte bune la bacalaureat. Au fost ani în care am avut promovabilitate la bacalaureat de 70%, iar în alţi ani de 90%. De asemenea, există o colaborare pe termen lung pentru că se doreşte ca Târgu Jiu să fie un oraş turistic şi cultural. Cum poţi să ai un oraş turistic şi cultural când te gândeşti să tai clase de la singurul liceu vocaţional cu profil artistic din județ, cu rezultate foarte bune, cu elevi de foarte bună calitate? Cum se poate aşa ceva? Vorbim de singurele clase cu aceste specialităţi. Cum poate să existe alte licee cu zero promovabilitate la bacalaureat, într-o localitate unde nici primarul nu a luat bacalaureatul?
Cătălin Negrea, profesor, a spus că specializarea de arhitectură este foarte căutată: „Mi se pare inadmisibil ce se întâmplă în oraşul lui Brâncuşi. A fost o facultate de artă în oraş şi s-a dus pe apa Sâmbetei. Acum avem acest liceu şi nu putem să ţinem nici această secţie. Este vorba de elevi care au un viitor. Specializarea în arhitectură este foarte căutată. Concurenţa este de trei candidaţi pe un loc. Absolvenţii lucrează şi au cabinete de arhitectură şi profesează în domeniu. În plus, elevii de la această clasă de arhitectură au avut rezultate foarte bune la olimpiadă”.
Un echipaj de poliţie a sosit la faţa locului şi i-a rugat pe cei prezenţi să respecte distanţarea.
Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a spus că nu s-a luat o decizie cu privire la desfiinţarea unor clase, o hotărâre urmând să fie luată de către consiliul de administraţie.

Sursa: http://ziare.eclub.ro/